Juhtumit (kokkuvõtte leiab siit) kirjeldati ajakirja JAMA Pediatrics Clinical Challenge veebiversioonis. ScienceAlert vahendab arste, kelle sõnul selgus, et Ida-Aasia päritolu poisi toidusedel koosnes ainult kuuest toiduainest: kartulid, sealiha, lambaliha, õunad, kurgid ja Cheeriose teraviljarõngad.

Sellise menüü põhjus oli siiski keerulisem kui lihtsalt kitsa toidusilmaringiga vanemad. Poiss on nimelt mitmete toiduainete vastu allergiline ja lisaks hädas nahahaiguse ekseemiga. Ka see piiras erinevate toitude söömist.

Poiss toodi haiglasse pärast seda, kui probleemid silmadega olid kaheksa kuu jooksul aina ägenenud. Sümptomeid kogunes palju: kuivad silmad, kanapimedus, valgustundlikkus. Ühtlasi hakkas ka tavavalguses nägemine järk-järgult halvenema kuni sellise situatsioonini välja, mida sissejuhatuses mainisime.

Mitme otstarbega vitamiinist jäi vajaka

Põhjus, miks nii läks, oli arstide sõnul lihtne: A-vitamiini puudus. Üheski kuuest toiduainest, mida poiss igapäevaselt sõi, pole seda kuigi palju. A-vitamiin on aga nägemise seisukohalt tähtis, silmas olevad fotoretseptorrakud kasutavad seda valguse tuvastamiseks. Samuti püsib silma sarvkest tänu vitamiinile niiske.

Patsiendi silmad olid aga erakordselt kuivad ja neile olid tekkinud ka keratiinist koosnevad nn Bitot` laigud, mis viitavad samuti A-vitamiini puudusele. Arstid leidsid analüüside tulemusena, et poisi organismis oli A-vitamiini tase 14,33 mikrogrammi detsiliitri (100 ml) kohta. See on väga madal - normaalne on 25,79 - 48,71 μg/dl.

Artikkel märgib, et A-vitamiini puudust peetakse eeskätt arengumaades elavate inimeste probleemiks. Neis paigus lokkab sageli alatoitumine ja hea, kui üldse midagi süüa on, tervislik ja mitmekülgne toitumine pole pahatihti võimalik.

Poisi ravimiseks määrasid arstid talle kolm A-vitamiini megadoosi, igaüks suuruses 200 000 rahvusvahelist ühikud, kaks kahel esimesel päeval pärast haiglasse jõudmist ja kolmas kaks nädalat hiljem.

Nägemine paranes

Kuus nädalat hiljem oli poisi nägemine paranenud sedavõrd, et ta nägemist hinnati ookeanitaguses süsteemis 20/800 peale. Ka kuivus ning Bitot` laigud olid kadunud. Kuid selline näit tähendab sealse lahterduse järgi siiski sügavat nägemispuuet. Ja pole välistatud, et päris terveks ei saa poisi silmad kunagi. 20/800 tähendab 2-protsendilist nägemisteravust, samas kui nii-öelda nullsilmadega inimese nägemisteravus on 100%.

"A-vitamiini puudusest tulenev nägemise kaotus on tagasipööratav, kuid kui optiline atroofia on juba süvenenud nagu selle patsiendi puhul, on teatav nägemispuudulikkus tõenäoliselt siiski püsiv," ütlesid arstid. Nad lisasid, et poiss on heaks näiteks sellest, kui oluline on jälgida, et ka jõukamates ühiskondades elavad inimesed oma söögisedelist vajalikud toitained kätte saaksid.

Vitamiin A-d sisaldub toitumine.ee andmeil maksas, piimatoodetes (juust, või) ja munas. Kollastes, oranžides ja ka mõningates rohelistes köögiviljades-marjades leidub karoteene, millest on organism võimeline A-vitamiini tootma. Sellised saadused on näiteks porgand, lehtkapsas, spinat, kõrvits, brokoli, lehtsalat, paprika, apelsin, papaia, hurmaa ja kibuvitsamarjad.