Kui rinnavähk välja arvata, pole alkoholi mõjust vähi tekke riskile naistel kuigi palju teada. Et uurida alkoholi mõju üleüldisele vähi tekke tõenäosusele ning spetsiifilistele vähivormidele, analüüsisid Oxfordi ülikooli teadlased eesotsas Naomi Alleniga alkoholitarbimise ja vähi seost 1 280 296 keskealisel inglannal, vahendab
portaali PhysOrg.com uudist.

Alkoholi tarbinud naised jõid tavaliselt umbes ühe klaasi päevas, mis on arenenud riikides küllaltki tavaline. Väga vähesed jõid päevas üle kolme klaasi. Seitsme aasta jooksul peale alkoholitarbimist uuriva küsitluse läbiviimist diagnoositi vähk 68 775 naisel.

Vähi tekke üldine tõenäosus suurenes alkoholi tarbimise tagajärjel, samuti suurenesid erineval määral spetsiifiliste vähitüüpide tõenäosused, muuhulgas näiteks rinna-, soole- ja maksavähi tõenäosus. Suitsetavatel naistel suurenes lisaks suuõõne-, söögitoru ja neeluvähi tõenäosus. Vähi tekke tõenäosus ei sõltunud tarbitud alkohoolse joogi liigist.

"Kuna mõõdukas alkoholitarbimine on naiste seas väga levinud, on alkoholi põhjustatud vähijuhtumid tõsine probleem,“ kirjutavad autorid.

Kuigi varasemad uuringud on näidanud, et vähene alkoholitarbimine võib südameveresoonkonnale kasulik olla, kaalub antud uurimuses leitud vähitekke tõenäosus selle kasu kuhjaga üle. „Sõnum ei saaks olla selgem: vähi seisukohalt pole olemas alkoholitarbimise taset, mis oleks ohutu.“