Emalt ja vastsündinud lapselt on sama vähitüüpi leitud varemgi, kuid seni puudusid tõendid, et ema oleks imikule vähktõve otseselt edasi andnud. Teoreetiliselt on sellisel moel haiguse edasikandumine võimatu, sest lapse immuunsüsteem peaks vähirakud hävitama, vahendab PhysOrg.

Briti ja Jaapani teadlasterühm uuris juhtumit, kus 28-aastane jaapnalanna haigestus leukeemiasse vahetult pärast tütre sündi. Üksteist kuud hiljem arenes lapsel välja samade geneetiliste markeritega vähk nagu emal.

Teadlased tõestasid, et lapse organismis leidus leukeemiarakke juba sündides, ja need ei saa pärineda mujalt kui emalt, sest vähirakul BCR-ABL1 esines sama mutatsioon.   

Ühtlasi uurisid arstid, kuidas õnnestus vähirakkudel mööda pääseda lapse immuunsüsteemist. Selgus, et lapse vähirakkudel puudus see osa DNA-st, mis oleks andnud immuunsüsteemile signaali, et tegemist on kehale võõraste rakkudega.

Suttoni vähiuuringute instituudi professor, uuringut juhtinud Mel Greaves ütleb, et vähirakud olid immuunsüsteemile nähtamatud ja jäid seetõttu ellu.

Vähktõve ülekandumine emalt lapsele on äärmiselt haruldane. Meditsiinile on teada ainult 30 juhtumit, ja enamikul puhkudel on ema põdenud kas naha- või verevähki.

Briti vähiuuringute spetsialist Peter Johnson peab uuringut oluliseks, kuna see näitab, et vähirakud peavad kasvamiseks ära petma organismi immuunsüsteemi. Selle teadmise pinnalt võivad sündida ravimid, mis aitaksid patsiendi immuunsüsteemi teavitada vähi kohalolekust.

Uuringu tulemused ilmusid ajakirjas Proceedings of the National Academy of Sciences.