Kahele kopsuvähi-diagnoosiga Jaapani lapsele kandusid kasvajarakud üle nende emadelt – seda juba sünnituse ajal või isegi veidi enne sündi.

Tokyos tegutseva Jaapani riikliku onkoloogiakeskuse haigla arst dr Chitose Ogawa ja tema kolleegid tegid avastuse, kui sekventsisid kavandatava kliinilise katse eel laste kasvajatest kogutud DNA-proove.

Esimesel poisil diagnoositi kopsuvähk 23. elukuul; teine poiss oli kuueaastane, kui tal ilmnesid valud rinnas.

Tuli välja, et mõlema lapse emal oli emakakaelavähk. Ühel neist diagnoositi see kolm kuud pärast sünnitust, teisel vahetult pärast. DNA-analüüs näitas, et poiste kasvajatel esinesid samasugused geneetilised mutatsioonid nagu nende emade vähktõbedel.

Samuti näitasid analüüsid, et poiste kasvajatest kogutud DNA-proovides puudusid Y-kromosoomid, mida reeglina leidub kõigis meessoost inimeste rakkudes. Lisaks osutusid analüüsid positiivseteks inimese papilloomviirusele, mis teadaolevalt võib emakakaelavähki põhjustada.

Tõenäoliselt sattusid mõned vähirakud raseduse lõppjärgus lootevette või kandusid lapsele üle sünnituse käigus. Mõlemad lapsed tulid ilmale vaginaalse sünnitusega ja on võimalik, et nad hingasid kasvajarakke selle ajal sisse.

Vähi ülekandumine emalt lapsele on äärmiselt haruldane. Vaid keskeltläbi ühe sünnituse puhul 1000-st on emal vähktõbi ja hinnangute kohaselt kandub vähktõbi üle umbes ühele vastsündinule iga 500 000 vähihaige ema kohta.

Enamasti välistab kandumise organismi immuunsüsteem, mis teiselt inimeselt pärinevaid rakke tõrjub — isegi kui inimene, kellelt rakud pärinevad, on lähisugulane.

Asjaolu, et ühel poistest ilmnesid haigussümptomid alles kuuendal eluaastal, on veelgi ebatavalisem. Juhtum annab mõista, et vähirakud püsisid lapse organismis ja jagunesid aeglaselt aastaid, enne kui hakkasid kiiremini vohama.