San Franciscos asuva California ülikooli teadlased Dean Ornishi juhtimisel selgitasid pilootuuringus välja, kuidas järsk elustiili muutus mõjub varases järgus eesnäärmevähki põdevatele meeste puhul geenide avaldumisele, vahendas New Scientist’is kirjutatut
.

Kasvajast võeti biopsiaid kahel korral. Enne, kui katsealused alustasid tervisliku toitumise, mõõduka kehalise tegevusega ning hakkasid tegelema oma stressitasemega ning alustasid psühhoteraapiaga ning pärast seda, kui mehed olid kõike seda juba kolm kuud teinud. Proovidest tuli välja, et elustiilimuutus avaldas mõju sadade geenide avaldumisele.

Mitmed geenid, mille hulgas oli ka neid, mis reguleerivad kasvaja teket, olid muutunud vähemaktiivseks või olid suisa tasalülitatud. Samas olid aktiivsemaks muutunud geenid, mis tegelevad haigustega võitlemisega.

2005. aastal näitas Ornishi poolt läbiviidud uuring, et elustiili muutus võib vähendada kindlaid eesnäärmevähi geenimarkereid, seega ilmselt aeglustades kasvaja arengut. „Nüüd hakkame mõistma mõningaid geneetilisi mehhanisme, mis seda protsessi väga oluliselt mõjutavad,“ ütles Ornish.

Kuivõrd proove võeti peaaegu tervetelt — kasvajad olid nii väikesed, et isegi biopsia võtmine oli raskendatud, võib käesolev uuring viidata võimalusele, kuidas vähki ennetada.

„Tulemused võivad olla olulised palju laiemalt ega puuduta üksnes mehi,“ ütles Ornish. Kaks vähki tekitavat geeni — RAN ja Shoc2, mis elustiilimuutuste abil maha suruti, mängivad rolli pea kõigi vähkkasvajate tekke juures, kaasaarvatud rinna- ja käärsoolevähk.

Harvardi ülikooli arstiteaduskonna epidemioloog Meir Stampfer ütles, et põhjuse ja tagajärje kohta on siiski veel liiga vara järeldusi teha. Enne on vaja pikaajalisi uuringuid, et näha, kas elustiilimuutuste abil on võimalik vähi teket aeglustada või vähki vältida.