Nimelt on iga putuka kehal väike ökosüsteem, milles peituvad mikroobid omavahel ellujäämise nimel võitlevad. Selle võitluse tagajärjel tekivad teadlaste sõnul mürgised ühendid, mis oma iseloomu poolest on justkui looduslikud antibiootikumid ning mida oleks võimalik arendada, et inimeste tarvis ravimeid luua.

Teadlased uurisid oma töös kokku vähemalt 1400 Põhja- ja Lõuna-Ameerikas kogutud putukatelt pärinevat mikroobi ning tuvastasid, et putukatelt pärinevad ühendid on kohati oluliselt efektiivsemad, kui praegu kasutatavad antibiootikumid ning on võimelised hävitama isegi antibiootikumiresistentseid patogeene, vahendab Sciencealert.

"Viimase kolme aastakümne jooksul pole kinnitatud ühtegi uut mikroobivastast klassi," kirjutasid teadlased ning avaldasid lootust, et putukate arvukus ning nendel elutsevate mikroobide ökosüsteemide mitmekesisus avavad palju võimalusi uute hädavajalike antibiootikumide leidmiseks.

Praegusel juhul uurisid teadlased Streptomyces perekonda kuuluvaid baktereid, milles on tänaseks kirjeldatud üle 700 liigi. Valdavalt pinnases elutsevad bakterid on küll tänaste antibiootikumide aluseks, kuid putukate kehadel käituvad need hoopis teistmoodi. Kogutud mikroobidega viidi läbi üle 50 000 katse ning jälgiti mikroobide võimekust takistada vähemalt 24 eri liiki seene ja bakteri levikut ning tulemused olid paljulubavad.

Kuigi putukatelt pärinevad mikroobid olid kohati oma töös edukamad kui tavapärased antibiootikumid, läheb teadlaste sõnul veel terve hulk aega, enne kui nad uusi teadmisi reaalselt laiapõhjaliselt rakendada saavad. Selleks, et antibiootikume arendama hakata, on vaja välja uurida konkreetne ühend, mis antibiootikumile selle toime annab. See töö võib võtta aga aastaid.

Ühe konkreetse uue antibiootikumi on teadlased oma töö käigus aga juba avastanud - tsüfomütsiini nimeline (inglise keeles cyphomycin) antibiootikum on eriti efektiivne seennakkuste vastu ning hävitab seejuures isegi selliseid nakkusi, millega teised antibiootikumid hakkama ei saa. Samas läheb aine kasutuselevõtuga ravimites veel terve hulk aega, kuna läbida on vaja sertifitseerimisprotsessid ning teha on vaja ka laiapõhjalisemaid katseid.