Ehkki tehnika on täiesti mitteinvasiivne, on sellel potentsiaali märkimisväärselt pärssida siirete arenemist, kinnitas teadusajakirjas Science Translational Medicine äsja ilmunud uurimuse autor Vladimir Zharov.

Laserravi eesmärk on tappa vähirakud enne siirete teket ehk organismis levimist (mis on vähktõbedega seonduvate surmade peamine põhjus). Vereringes liikuvate kasvajarakkude laserdamisel neelavad nood palju rohkem soojusenergiat kui tavalised rakud. Soojus paneb vähirakud laienema ja kokku langema.

“Laserite kasutuselevõtt on toonud kaasa murrangu haiguste diagnoosimise ja ravi vallas. Paraku on laserite suured mõõtmed olnud seni takistuseks nende meditsiinilisele rakendamisele rakutasandil, rääkis Zharov 2017. aastal.

Katsete tulemused on paljutõotavad. “Ühe patsiendi organismis suutsime hävitada 96 protsenti kasvajarakkudest,” ütles Zharov. Lootust lisab asjaolu, et selline tulemus saavutati laseri täisvõimsust kasutamata.

Arkansase ülikooli töörühma loodud seade pole esimene omataoline, ent Zharovi kinnitusel on see esimene, mille tõhusust on demonstreeritud inimestest katsealuste peal. Seadmeid, mis on midagi sellist saavutada üritanud, on ehitatud kümneid, kuid uuel lahendusel on üks oluline eelis: see suudab läbi töötada liitri verd tunnis, s.t palju kiiremini kui ükski konkureeriv seade.