Vahepeal on aga aeg edasi läinud ja teste tehtud ka väljaspool laborit ning uuemad tulemused pole enam nii rõõmustavad.

USA riikliku rahvatervise instituudi CDC (Centers for Disease Control and Prevention, ee Haiguste kontrolli ja tõrje keskus) esindajad ja nende Jaapani kolleegid käisid korduvproove võtmas kahel kruiisilaeval, mille reisijate hulgast koroonaviirusega nakatatuid leiti – Diamond Princess Jaapanis ja Grand Princess USAs Californias – ja nende avastused annavad aimu, et uus koroonaviirus on seniarvatust märksa vastupidavam.

Selgus, et viirus suudab ilma uusi peremeesorganisme leidmata vastu pidada isegi kuni 17 päeva. Nii kaua leiti viiruse RNAd Grand Princessi kajutite eri pindadelt peale seda, kui pardal olnud inimesed lahkusid. Seda nii COVID-19 sümptomitega kui ka tervete kajutitest.

Viiruse geneetilist informatsiooni kandva RNA leidmine ei tähenda muidugi otse, et see on võimeline nakatama. Samuti väheneb viiruse hulk pinnal, kus see asub ja uut peremeesorganismi ootab. Senised teadmised viitavad ka, et inimene saab koroonanakkuse pigem teiselt inimeselt kui mingilt pinnalt.

Kindlasti tasub neil päevil igasuguseid pakendeid väliselt puhastada, mida näiteks poest kaasa ostad. Eriti selliseid, mida kohe minema ei viska, näiteks toiduaineid sisaldavaid.

Diamond Princessi pardal olnutest nakatus uue koroonaviirusega 712, kellest selle uudise koostamise hetkel on terveks kuulutatud 597 ja COVID-19 tõttu surnud 10. Nakatatute arv Grand Princessi pardal pole teada, aga see võis jääda alla 100, sest saidi cnbc.com andmetel oli laevadel kokku "üle 800 nakatumisjuhu".

17. märtsi seisuga on COVID-19 (uuest koroonaviirusest tekkiv haigus) diagnoosi saanud inimesi kokku leitud 25 erinevalt kruiisilt, olgu siis sõidu ajal või peale seda.