ScienceAlert vahendab, et kui toiduturbeekspert Bill Marler NYT veergudel vana aasta sees "toorveest" (ingl raw water) rääkiva loo pealkirja nägi, arvas ta, et see on pärit naljasaidilt The Onion. Tegelikult siiski mitte.

San Franciscos maksab 9,5 liitrine tünn "filtreerimata, töötlemata, steriliseerimata allikavett" (nii toodet nimetatakse) üle 60 dollari ehk peaaegu 50 eurot. Ekstreemsete "tervisefanattide" sõnul on toores, töötlemata vesi ideaalne tervise allikas.

"Vees võivad sisalduda praktiliselt kõik kujuteldavad haigustekitajad," ütles Marler Business Insiderile. "Haigused, mis meie vanavanemad ära tapsid, on täiesti ära unustatud. Sellise vee joomine on tore ainult seni, kuni üks kümneaastane California tüdruk koolerasse sureb. "

Isegi kõige puhtamatest allikatest pärit vesi võib sisaldada loomade väljaheiteid, tänu millele levivad omakorda seedeelundite parasiidid, muuhulgas liik nimega Giardia. Need võivad inimese organismi sattudes põhjustada oksendamist, kõhulahtisust ja parasiidi tõttu satub igal aastal haiglasse tuhandeid inimesi. Läbi töötlemata vee võivad levida ka a-hepatiit ehk rahvapärase nimega kollatõbi, samuti koli- ja koolerabakterid.

Kuna töödeldud ja filtreeritud kraanivesi on saanud normiks, ei saa inimesed enam aru, kui ohtlik see nn toorvesi olla võib, sõnas Marler. Uus veetrend on mehe sõnul võrreldav vaktsiinivastasusega - ehkki kummalgi veendumusel pole teaduslikku põhja all, on nende järgijad oma veendumuste õigsuses kindlad osalt seepärast, et nad lihtsalt pole kogenud sellist elu, mida teaduse edusammud mõjutanud poleks. Kui aga needsamad inimesed leiaksid end mõne ajaloost teada kooleraepideemia keskmest, muutuks nende arvamus toorvee tervislikkusest oluliselt.