"Molekulaarkondoomi" konstrueerisid USA Utah' ülikooli teadlased. Kui leiutis läbib kliinilised katsed edukalt, saavad naised end sellega HIV-i eest kaitsta ilma partneri nõusolekuta, vahendab uudisteportaal Cosmos.

Utah' ülikooli biokonstruktsiooniteaduse abiprofessor Patrick Kiser väidab, et geel toimiks samamoodi nagu kondoom. Naine peaks selle sisestama enne suguühet; tupe happeline keskkond tagab selle, et vahend püsib vedelana, kattes tupeseinad ja HIV-nakkuse suhtes tundlikud rakud.

Seemnevedelik muudab tupe vähem happeliseks ning eeldatavasti peaks selline pH-taseme muutus käivitama geelimolekulides reaktsiooni ja muutma need pooltahkeks. Sel moel moodustuv võrk on nii väikeste silmadega, et viirusosakesed sellest läbi tungida ei suuda.

Erinevalt olemasolevatest mikroobe tapvatest ainetest tundub, et kõrged temperatuurid molekulaarkondoomi ei mõjuta, mistõttu see võib hästi sobida kasutamiseks kuuma kliimaga arengumaades.

HIV-i blokeerivate omadustega geeli tutvustav teadusuuring ilmus sel kuul ajakirjas Advanced Functional Materials.

"Me oleme näidanud, et geel peatab HI-viiruse liikumise," ütles Kiseb, kuid märgib, et geeli võimet HIV-d lõksu püüda on seni demonstreeritud ainult laboris ning kliinilised katsed on vähemalt kolme aasta kaugusel.

Ta loodab, et lõpuks hakkab geel funktsioneerima koostöös muude olemasolevate tehnoloogiatega. "Me soovime geelile lisada retroviiruse-vastast ainet, mis annaks veel ühe kaitsekihi," ütleb ta.

Lõuna-Aafrika AIDS-i uurimise programmi keskuse CAPRISA juhataja Salim Karim ütleb, et talle meeldib mõte "nutimaterjalist", mis reageerib pH-tasemele.

Samas lisab ta, et Kiseri töörühm peab tõestama geeli tegelikku tõhusust HIV-barjäärina ning selle suutlikkust pidada vastu suguühte vältel rakenduvatele jõududele.

Karim usub, et kui geel osutub tõhusaks piduriks HIV levikule inimeste seas, võib see suuresti mõjutada naiste võimet end nakkuse vastu kaitsta. Eriti teretulnud oleks see arengumaades, kus naistel pole võimalust partneritega kaitsevahendite kasutamist arutada.

Kiser kavatseb arendada geeli tooteks, mis püsib aktiivsena 20 kuni 24 tundi pärast pealekandmist.