USA-s Massachusettsi osariigis Bostonis tegutseva ülikooli Northeastern University kõneuurijad Rupal Patel ja Tim Bunnell soovivad anda hääle neile, kellel see puudub.

Teadlased konstrueerivad tellija isikupärale vastavaid hääli, mille juures on paika pandud kõik parameetrid tämbrist ja helitugevusest häälduseni. Selleks kasutatakse hääledoonorite abi.

Kõigepealt otsitakse inimene, kes kuulub häält vajava patsiendiga samasse demograafilisse rühma — s.t, on sama vana, samast soost, sama kasvu, pärit riigi samast piirkonnast, jne.

Too inimene salvestab seejärel mitme tunni vältel enam kui kolm tuhat eri fraasi, mis hõlmavad enam-vähem kõiki inimkeele võimalusi.

Iga fraasiga muutub uus simuleeritud hääl natuke kvaliteetsemaks. Eriline tarkvara analüüsib digitaliseeritud fraasikogumit ning "pöördprojekteerib" selle alusel hääle, mis sobib isikule, kes soovib välja vahetada seni kasutatud robotikõlalise kõnesüntesaatori.

Loomulikult on häält vajavaid inimesi hulgaliselt ning kogu protsess nõuab doonorilt märkimisväärselt palju aega.

Sellepärast käivitasidki Patel ja Bunnell veebikeskkonna VocaliD, millega võivad liituda nii need, kes kõnepuudega inimesi aidata soovivad, kui ka tummad, kes sooviksid endale uut, isikupärastatud häält.

Hääledoonoritena on keskkonnas end registreerinud juba enam kui 10 000 inimest; uusi hääli taotleb mitusada tumma.

Patel on nende numbritega rahul küll, kuid loodab siiski, et aastaks 2020 on taolisel moel annetatud isikupärane inimhääl vähemalt miljonile abivajajale.

Huviline külastagu saiti VocaliD