"Enamike viiruste korral ei tuvastata antikehade olemasolul enam viirusts. Kuid COVID-19 puhul näeme mõlemat," ütles uuringu juhtiv autor ja laboratoorse informaatika direktor Burak Bahar täna Journal of Pediatricsis avaldatud uuringus.

See tähendab, et lastel on endiselt võimalus viirust edasi anda ka siis, isegi kui avastatud on antikehad.

Ta lisas, et uurimistöö järgmine etapp on testida, kas antikehadega üheaegselt esinevat viirust saab edasi kanda ka teistele inimestele.

Uuringus leiti ka, et keskmine aeg viiruspositiivsusest negatiivseni oli 25 päeva. Keskmine aeg seropositiivsuseni ehk antikehade esinemiseni veres oli 18 päeva, samas kui neutraliseerivate antikehade piisava taseme saavutamiseks oli keskmine aeg 36 päeva.

Uuringus osales 6369 last, keda testiti SARS-CoV-2 viiruse suhtes, ja 215 patsienti, kellele tehti laste riiklikus antikehade testimine ajavahemikus 13. märts 2020 - 21. juuni 2020. Patsientidest 33-l tehti nii viiruse kui ka antikehade testimine - üheksal neist tuvastati nii antikehad kui viirus.

Teadlased leidsid, et 6-15-aastastel patsientidel kulus viirusest vabanemiseks keskmiselt 32 päeva ning 16-22-aastastel 18 päeva.