Teadlased on kindlaks teinud mitu moodust, mille abil kroonilisi nakkusi tekitavad viirused nagu HIV ja C-hepatiit immuunsüsteemi kaitsevõimet maha suruvad, vahendab
.

Üks selline süsteem toimib valgu nimega PD-1 kaasabil, mille tase immuunsüsteemi T-rakkudes tõuseb oluliselt kroonilise HIV-nakkuse korral. Kõrge PD-1 tasemega rakud kaotavad aga mingil tundmatu mehhanismi kaudu oma võitlusvõime.

Varem on PD-1 pidurdavat mõju suudetud antikehadega blokeerida teatud kroonilise viirusinfektsiooniga hiirtel, nüüd näidati ajakirjas Nature ilmunud uuringus selle antikeha raviefekti SIV-iga makaakidel.

Antikeha toimet katsetati nakkuse varases (10 nädalat) ning hilises faasis (90 nädalat). Mõlemal juhul stimuleeris ravim efektiivselt nii rakulist kui ka antikehade kaudu toimivat immuunsust ning vähendas viiruskoormust veres.

Skeptikud hoiatavad võimalike raskete kõrvaltoimete eest inimkatsetes. Eeskätt kardetakse T-rakkude üleaktiveerimist ning pöördumist kehavalkude vastu. Senised loomkatsed aga muretsemiseks otsest põhjust ei anna.