Ajakirjas Nature avaldatud uurimus toetab oletust, et autismijuhtumite kasvu üheks põhjuseks võib olla isade keskmise vanuse tõus - see võib olla seletuseks ligikaudu 30 protsendi häirete puhul, vahendab New York Times.

Varasemad uuringud on näidanud, et kõrgemas eas emade lastel on kõrgem kromosoomhaiguste nagu näiteks Downi sündroomi risk. Mis puudutab aga arengu- ja psüühikahäireid, siis lõviosa geneetilisest riskist pärineb hoopis spermast, mitte munarakkudest, väidab värske uurimus.

Teadlased tegid Islandil läbi viidud uuringu raames 78 ema-isa-laps kolmikult võetud vereproovide põhjal kindlaks, et 20-aastase isa lapsel on keskmiselt kaasa sündinud 25 mutatsiooni, mida võib pidada isapoolseks "geneetiliseks materjaliks". See number kasvas keskmiselt kahe võrra isa iga lisanduva eluaastaga, jõudes 65 mutatsioonini 40-aastaste meeste puhul. Emapoolseid mutatsioone avastati sõltumata ema vanusest keskmiselt 15.

Ekspertide sõnul võivad need mutatsioonid olla "süüdlased" 15-30 protsendi autismijuhtumite puhul, võib-olla ka mõnel skisofreeniajuhul. Ülejäänud juhtudel on põhjuseks ilmselt päritud geenimutatsioonid ja väliskeskkonna faktorid, mis on endiselt paljude uuringute objektiks.

Värsked avastused ei selgita siiski üldist autismijuhtumide kasvu, vähemalt USA-s. Ajalehe teatel on üle 40-aastaste meeste isaks saamine sagenenud 1980. aastaga võrreldes 30 protsendi võrra, ent autismidiagnooside arv on selle ajaga kümnekordistunud, jõudes ühe kaheksa-aastase lapseni 88 hulgast.

Aleksei Kondrašov Michigani ülikoolist leidis teadusartikli kaaskirjas, et kui uurimistulemused peavad vett ning laienevad ka teistele ajuhäiretele, "oleks noorte meeste sperma talletamine hilisemaks kasutamiseks tark otsus".

Evan E. Eichler, genoomiteaduste professor Seattle'i Washingtoni ülikoolist, toonitas samal ajal, et uurimistulemused ei tähenda, nagu peaksid mehed ilmtingimata 20-aastaselt asuma lapsi muretsema.

"Muidugi mitte. Tuleb aru saada, et suur enamik nendest mutatsoonidest ei tekita mingeid tagajärgi. On tohutult 50-aastaseid mehi, kelle naised sünnitavad täiesti terveid lapsi."