Pärast kolm aastat väldanud uurimistööd on Ühendkuningriigi Newcastle’i ülikooli teadlased leidnud, et mahetoidu tervistav maine metsikuid linde ei veena — nood eelistavad valguküllasemat tavatoitu, mis neil talve paremini üle elada aitab, vahendab ScienceDaily.

Ajakirjas Journal of the Science of Food and Agriculture avaldatud uurimuse juhtiv autor Alisa McKenzie osutas, et tulemused võiksid pakkuda suurt huvi seoses mahetoidu tarbimisega seotud suhteliste hüvede teemalise ühiskondliku debatiga.

„Meie tulemused annavad mõista, et valitsev dogma, mille kohaselt peaks mahetoitu alati tavameetodil kasvatatud toiduainetele eelistama, ei pruugi paika pidada. Valgusisaldus on kõigi lindude ja imetajate menüüs esmatähtis, ning piisava koguse toiduvalkude hankimine, eriti talveperioodil, võib olla keeruline. Me näitasime, et valikuvõimaluse korral eelistavad kodustamata linnud tavatoitu mahedale, ning kõige tõenäolisem põhjendus sellele on valgurikkus," selgitab Newcastle’i ülikooli loodusteaduskonna doktor McKenzie.

"Antud uurimus tegeleb vaid ühe mahetoidu-teemalise vaidluse tahuga — see ei ole võtnud arvesse keemiliste väetiste ja pestitsiidide pikaajalisi tervisemõjusid ega tavapõllunduse tihti keskkonnavaenulikku toimet. Näiteks mõned teised teadustööd on osutanud, et pestitsiidide kasutamine võib seemnete kättesaadavust lindudele suurel määral piirata. Küll aga seab see kahtluse alla osa mahetoidu toiteväärtusest ja sellest jutust, millega rahvast veenda püütakse.”

Uurimuse raames paigaldati enam kui 30 Põhja-Inglismaa aeda spetsiaalsed einelauad lindudele. Kõrvuti paigutatud linnusöödakonteinereisse pandi sama nisusordi orgaaniliselt ja mitteorgaaniliselt kasvatatud seemneid, misjärel seirati kuue nädala vältel seda, millise tempoga linnud eri seemneid sõid.

Eksperimendi keskel vahetati söödakonteinerid omavahel ära. Sama katset korrati järgmisel talvel erinevate nisusortidega. Lindudel ilmnes tugev eelistus tavaseemnete suhtes — neid söödi maheseemnetega võrreldes ära palju rohkem. Pärast toidulaudade asukohtade äravahetamist „õppisid” linnud ära tavaseemnete uue asukoha ja jätkasid nende eelistamist maheseemneile.

Nisu keemiline analüüs näitas, et tavameetodil kasvatatud seemnetes sisaldub keskmiselt kümme protsenti rohkem valku kui orgaanilistes seemnetes. Muud erinevused seemnete vahel (nt mükotoksiinitasemed, seemnete suurus, energiahulk ega pestitsiidijääkide sisaldus) polnud lindudel ilmnenud eelistuse selgitamiseks piisavad.

Aialindudega tehtud tööd kinnitasid laboratoorsed uuringud kanaarilindudega, kes valdavalt samuti tavaseemneid mahetoidule eelistasid.

McKenzie selgitab, et tavameetodil kasvatatud vilja reeglina palju kõrgemat valgusisaldust mahemeetodil kasvatatud viljaga võrreldes selgitab anorgaaniliste lämmastikväetiste rakendamine tavapõllunduses. "See tähendab, et meie uurimus on laiendatav paljudele toiduainetüüpidele ning annab mõista, et mahetoidu kasulikkuse küsimus pole sugugi nii ilmselge, kui võiks arvata.”