Professor Gina Rippon ütleb, et idee, mille kohaselt meie soolisus juhib meie ajude tööd, on iganenud ja väär. Rippon on isegi süüdistanud uurijaid selliste tulemuste tahtlikus tekitamises, mille abil võib leida tuge vanale eelarvamusele, mille kohaselt naised pole vaimsetelt võimetelt meestega võrdsed, vahendab The Daily Mail.

„Neuroloogide hulgas süveneb mure, et meie tulemusi aju struktuuri ja käitumise vaheliste seoste kohta tõlgendatakse ja kasutatakse vääriti,” ütleb ta. “Taoline stereotüüpe toetama loodud „neurohaip” peaks viitama võimalusele, et meeste ja naiste ajude ehituses esineb suuri erinevusi, mis nagu selgitaksid nende ühiskondlikke rolle ja staatust. See on rumal jutt. Sugude vahel võivad esineda mõned väga väikesed erinevused, ent sarnasused on palju-palju suuremad.”

Ühendkuningriigis Birminghamis tegutseva Astoni ülikooli professor Rippon väidab, et ehkki tänapäeva teadlased saavad uurida aju tööprotsesse imeväikestes mastaapides, esitavad nad endiselt küsimusi, mis paistavad olevat ajendatud vanamoelistest meeste ja naiste stereotüüpidest.

„Läbi ajaloo on bioloogilisi selgitusi rakendatud relvadena selgitamaks ja põlistamaks ühiskondlikke erinevusi,” lisab ta. „Victoria ajal andsid teadlased mõista, et naised mõtlevad meestest erineva ajupiirkonnaga. 1950. aastatel tuldi lagedale väitega, et naiste „madalamaid” mõtteprotsesse kontrollivad hormoonid. Nüüd on juurdumas idee, et naiste ja meeste ajude struktuur on erinev — ent mingeid tegelikke tõendeid vastavatele väidetele pole.”