Kokku uuriti 283 014 südamerabandust ning leiti, et jõululaupäeval on südamerabanduse oht lausa 37% suurem kui muidu. Keskmiselt on jõuluperioodil võimalus südamerabandus saada umbes 15% suurem kui muidu. Eriti on ohus üle 75-aastased inimesed, kellel on diabeet või varasemad probleemid südamega.

Peale selle tuvastati, et suurem oht on südamerabanduse saamiseks on suurem võimalus ka jaanipäeval, esmaspäeviti ning varahommikutel. "Jõulupühi ja jaanilaupäeva võib seostada müokardiinfarkti riski tõusuga, eriti vanemate ja haigemate inimeste puhul," kirjutasid teadlased uurimuses.

Ka varasemad uuringud on viidanud, et pühadehooajaga suureneb südamerabanduste hulk, kuid seekordne uuring pakub palju täpsemat infot. Palju oleneb ka kultuuriruumist ning kuna rootslased tähistavad üldiselt pühi sarnaselt nagu meie, on nende uuringust ka meile rohkem kasu. Näiteks ei tuvastatud suuremat riski spordisündmuste või lihavõtete ajal, kuid probleemne päev oli ka uue aasta esimene päev, kuid vana aasta õhtud kulgesid pigem muredeta.

Kuid mis üldse südamerabanduse pühadeperioodil tekitada võib? "Liigsöömine, alkoholitarbimine ja pikad reisid on kõik tegurid, mis võivad suurendada südamerabanduse ohtu," selgitas uurimuse kallal töötanud Lundi ülikooli teadlane David Erlinge Science Alertile. Tema sõnul on huvitav veel see, et kui terve ülejäänud aasta vältel on infarkti oht suurim hommikuti, siis jõululaupäev on ainus päev aastas, kus see oht on suurem õhtul.

Seega, nagu ikka tasub asjadega piiri pidada ning mitte liialt palju süüa ega juua. See aga ei tähenda, et jõuluaega nautida ei tohiks. Naudime, aga mõõdukalt!