NASA teadlased on arendanud välja lihtsa ja odava meetodi betoonilaadse materjali valmistamiseks kuutolmust; seda ainet peaks saama klaasi asemel kasutada Maa kaaslasele suurte teleskoobipeeglite ehitamiseks. Materjali segasid teadlased kokku süsinik-nanotorudest, epoksiitidest — liimilaadsetest materjalidest — ning purustatud kivimist, mille koostis sarnaneb kuutolmule. Seejärel pandi materjal potikedral pöörlema ja saadi teleskoobipeegli jaoks vajaliku paraboolse kujuga peeglitoorik, kirjutab Technology Review.

Teleskoobipeegli ehitamine 90% ulatuses kuutolmust tähendab, et üksikud puuduolevad detailid saab Kuule tuua ning valmistatava teleskoobi suuruse osas ei ole teadlastele enam piiranguid, rõõmustab uue meetodi väljatöötamise juures osalenud teadur Peter Chen Goddardi kosmoselennunduskeskusest.

Teleskoobi võimsus on võrdelises sõltuvuses selle peegli suurusest. James Webbi kosmoseteleskoop, mis 2013. aastal Hubble’i teleskoobi mantlipärijana jätkama peaks, saab oma kuuemeetrise peegliga olema suurim seni ilmaruumi läkitatud vaatlusagregaat. Chen väidab, et vastse meetodi abil võiksid teadlased Kuu peal konstrueerida peegleid diameetriga kuni 50 meetrit. See läbimõõt on ideaalne sügavale universumi sisemusse piilumiseks, Maa-laadsete planeetide avastamiseks ja elutunnuste küttimiseks.

Ekspertide arvates on Kuu ideaalne koht astronoomiliste vaatluste teostamiseks. “Atmosfääri puudumine välistab probleemid moonutuste või tähevalguse neeldumisega, ning Kuu ise kujutab endast suurt, stabiilset platvormi,” selgitab Chen.

Cheni juhitud rühm pole ainus, mis töötab uue lähenemise kallal võimsate hiidpeeglite Kuule ehitamisele. Robert Angel Arizona Ülikoolist ja Kanadas Quebecis asuva Université Lavali teadlane Ermanno F. Borra konstrueerivad pöörlevat vedelikuteleskoopi. Ehkki eesmärk on kummalgi meetodil sama, on neil erinevad tehnilised väljakutsed, väidab Angel. Vedelpeegliga teleskoopi tuleb kogu kasutusaja vältel väga täpselt ühtlasel kiirusel pööritada ning seega saab see näidata vaid ühes suunas. “Kui NASA teadlased suudavad oma vedeliku millekski täpseks hangutada — epoksiitpeeglid muudavad tahkudes kuju —, võivad nad valmistada universaalsema teleskoobi kui meie,” tunnistab Angel.

Suurem osa teleskoobipeegleid on valmistatud ülispetsiifilistest, enamasti haruldastest ja kallistest materjalidest nagu berüllium või ränigrafiit. Nendest suurte, ideaalselt siledate optiliste pindade valmistamisprotsess pole samuti lihtsate killast. Juba väga väikesed vead muudavad peegli kasutuks.

Tõlkinud Mart Kalvet