Karismaatiliste isikute mõju selgitavate ajuprotsesside tuvastamise eesmärgil pöördusid Taani Aarhusi ülikooli integratiivneuroloog Uffe Schjødt ja kolleegid nelipühilaste poole, kes usuvad, et mõnedele inimestele on jumalast antud erilised ravivõimed, tarkus ja prohvetlik ennustamisvõime, vahendab NewScientist.

Funktsionaalse magnetresonants-tomograafi (fMRI) abil skannisid Schjødt ja kolleegid 20 nelipühilase ja 20 uskmatu ajusid sel ajal, kui neile esitati salvestatud palveid. Katsealustele öeldi, et kuus palvet luges sisse mittekristlane, kuus tavaline kristlane ja kuus usuravitseja, ehkki tegelikult olid kõikide palvete lugejateks tavalised kristlased.

Uurijate mõõdetud ajuaktiivsus muutus reaktsioonina palvetele ainult pühendunud tõsiusklikel. Arvatavat imeravitsejat kuulates lülitusid neil välja prefrontaalse ajukoore ja eesmise vöökääru need piirkonnad, mis inimeste jutu tõeväärtuse ja tähtsuse hindamise juures olulist valvsat ja skeptilist rolli etendavad. Oletatava tavakristlase loetud palveid kuulates kahanes aktiivsus samades piirkondades vähemal määral, sedastab ajakirjas Social Cognitive and Affective Neuroscience ilmunud teadustöö.

Schjødt leiab, et taoline tulemus selgitab, miks mõnedel inimestel õnnestub teisi mõjutada, ning järeldab, et nende seesugune võime sõltub suuresti mõjutatavate inimeste eelnevatest hoiakutest mõjutajate autoriteedi ja usaldusväärsuse suhtes.

Pole selge, kas taolised tulemused kehtivad ka väljaspool usulisi ringkondi ja nende juhte, kuid Schjødt oletab, et samad ajupiirkonnad võivad samal moel välja lülituda arstide, lapsevanemate ja poliitikute jutu peale.