Rännaku kestel jälgiti nii hai käitumist avameres kui ka Golfi hoovuse mõju temale. Teadlased usuvad, et hai rännaku põhjuseks oli toiduvarudele järgnemine, kirjutab Tarkade Klubi.

Üksikul vasarhail silma peal hoidmine on aga vaid osa suuremast haide jälgimise projektist, millega USAs maha saada üritatakse. Haide rändest teatakse praegu veel vähe, seetõttu on viimase aasta jooksul Florida ning Bahama saarte lähistel satelliitmärgistuse saanud 50 väljasuremisohus liikidesse kuuluvat haid. Nimelt loodavad teadlased, et kui nad teavad haide käitumisest rohkem, saab haisid ka paremini kaitsta.

Üks vägagi ohustatud liik on suur-vasarhai. Viimase kümne aasta jooksul on selle liigi arvukus Loode-Atlandil ning Mehhiko lahes vähenenud suisa poole võrra. Vasarhai jälgimisel selgus muuhulgas, et jälgitav isend sattus ka rahvusvahelistesse vetesse, kus hail on USA ranniku lähedastest aladest suurem oht röövpüüdjate saagiks langeda.

Ajakirja Tarkade Klubi viimases numbris:
- Kullast kallimad metallid otsakorral?

- Elektriautode kerge kere

- Saarte kummalised elukad

- Miks Pluuto enam planeet ei ole?

- Karude talveune tervisenipid

- Tõeliste salaagentide varustus

Põhjuseks, miks see ja mõned teised hailiigid röövpüüdjaile huvi pakuvad, on nende uimed. Kui varem hukkusid vasarhaid kalavõrkudes kogemata, siis nüüd jahitakse neid täiesti teadlikult. Haiuimesupi olulise komponendi, suur-vasarhai uime eest võidakse Hiinas maksta soolased 7000 eurot.
Aasia turgudelt kogutud suur-vasarhai uimede DNA-analüüside põhjal on teada, et suur osa neist pärineb Atlandi ookeanist.

Looduslikuks põhjuseks, miks haid on võrreldes paljude teiste mereelukatega suurde ohtu sattunud, on tõsiasi, et nad saavad suguküpseks suhteliselt hilja – enne seda, kui järglasi saadakse, võib juhtuda nii mõndagi.