Püüdes vaigistada protestikisa oma varasemate kosmoseuurimise-teemaliste poliitiliste väljaütlemiste aadressil, teatas president Barack Obama neljapäeval, et on eesmärgiks seadnud astronautide saatmise Marsi orbiidile 2030. aastate keskpaigaks, vahendab Discovery News.

“Me loodame 2025. aastaks konstrueerida uue, pikkadeks reisideks mõeldud kosmoselaeva, mis võimaldaks sooritada esimese lende süvakosmosesse, kaugemale Kuust,” kõneles Obama Floridasse Kennedy kosmosekeskusse kogunenud kuulajaskonnale.

“Algus teeme sellega, et esmakordselt ajaloos saadame astronaudid asteroidile,” lisas ta. “2030. aastate keskpaigas, usun ma, saame saata inimesi Marsi orbiidile ja tuua nad turvaliselt tagasi Maale. Sellest järgmine samm saab olema maandumine Marsil.”

Tuleviku kosmoseuurimise uut kurssi kehtestada üritav Obama, keda visiidil saatis teise inimesena Kuu pinnale astunud astronaut Buzz Aldrin, vandus, et on NASA missioonile “sajaprotsendiliselt pühendunud”.

USA president tegi välkkülastuse kosmosetööstuse südamesse pärast seda, kui sattus ameeriklasi tagasi Kuu peale toimetama kavandatud kuluka projekti Constellation peatamise pärast terava kriitikatule alla.

“Me peaksime püüdma esmalt naasta Kuule, nagu varasemalt plaanitud. Kuid ma olen sunnitud siinkohal üsna otsekoheselt rõhutama, et me oleme seal juba olnud. Buzz juba käis seal ära,” ütles Obama.

Uurimisväärset kosmost on palju ning veel rohkem on teadmisi, mida omandame, kui sellega tegelema hakkame,” ütles president, avalikustades kava suurendada NASA eelarvet järgmise viie aasta jooksul kuue miljardi dollari võrra.

Obama kava hõlmab Päikesesüsteemi robotuuringute hoogustamist, mis tähendab ka sondi läkitamist Päikese atmosfääri uurima, uusi seirelende Marsi ja muude taevakehade orbiitidele ning´Hubble’i kosmoseteleskoobile võimekama mantlipärija konstrueerimist.

“Presidendina usun ma, et kosmose uurimine ei ole luksus, ei ole tähtsusetu lisandus Ameerika pürgimusele parema tuleviku poole, vaid elutähtis osa sellest pürgimusest,” kõneles Obama Kennedy kosmoselennukeskuses. “Ma olen NASA missioonile ja selle tulevikule sajaprotsendiliselt pühendunud.”