Uue uurimuse kohaselt ohustab üha kasvav valgepea-merikotka asurkond California Kanalisaartel merelindusid ja ranna-hallrebaseid (Urocyon littoralis). Uurimuse esimene autor, Wyomingi ülikooli teadlane Seth Newsome ja tema kolleegid uurisid merikotkaste menüüd minevikus luude ja sulgede isotoopanalüüsidega ning võrdlesid seda kotkaste praeguse menüüga. Selgus, et lindude toitumisharjumused on oluliselt muutunud, vahendab Novaator Nature uudist.

Enne saartelt kadumist pestitsiidi DDT kasutamise tagajärjel toitusid kotkad peamiselt merelindude raibetest. Aastatel 1850 - 1950 kujunes nende meelistoiduks saartel peetavad lambad. Nüüdseks on lambad saartelt ära viidud ning merelindusid on vähem kui varem, seetõttu peavad kotkad oma toitumisharjumusi uuesti muutma.

“Kuna tänapäeval saartel enam lambaid pole ja merelindude populatsioonid on oluliselt kahanenud, arvame, et saartele sisse viidud kotkad hakkavad toituma hüljeste või merilõvide korjustest, seavad ohtu kohalike merelindude populatsioonid või hakkavad jahtima koguni ohustatud ranna-hallrebast,” ütleb Newsome.

“Kõik need toiduvalikud valmistaksid looduskaitsjatele muresid. Mitmetes uuringutes on näidatud, et hülged ja merilõvid sisaldavad saasteaineid, mis võib kotkaid ohustada. Merelindude ja rebaste asurkonnad on aga isegi kehvas seisus ja merikotkad võivad need populatsioonid kergesti hävitada,” selgitab ta.

California Avaloni loodusuuringute instituudi teadlase Peter Sharpe’i sõnul on aga põhjust muretseda eelkõige saastunud mereloomade korjuste söömise pärast. Kotkad toituvad tema sõnul eelkõige nendest loomadest, keda leidub kõige arvukamalt, seetõttu pole haruldased loomad tema arvates ohus.