Aine on valmistatud imeväikestest õõnsatest metalltorudest, mis on põimitud mikro-võrguks. Uurijate sõnul on materjal 100 korda kergem kui stürovaht ja sellel on erakordselt suur võime energiat neelata, kirjutas BBC News.

Töö juhtiv autor oli doktor Tobias Schaedler, kelle sõnul on trikk õõnsate torude põimimises, mille paksus on juuksekarvast 1000 korda väiksem. Nõnda saadud materjali tihedus on 0,9 milligrammi kuupsentimeetri kohta. Samas on maailma kõige kergema tahke aine, ränidioksiidist valmistatud aerogeeli tihedus 1,0 milligrammi kuupsentimeetri kohta.

Metallist mikro-võrgu eelis on selles, et see koosneb 99,99 protsendi ulatuses õhust ja vaid 0,01 protsendi ulatuses tahkest materjalist. Inseneride sõnutsi tuleneb aine tugevus võrgu disainist. Teiste ultrakergete materjalide, nagu aerogeelid ja vahtmetallid, rakustruktuur on juhuslik, mistõttu on need nõrgemad ja neelavad või juhivad vähem energiat kui enamik materjale, millest need valmistatud on.

Meeskonna liikme Lorenzo Valdeviti sõnul muutuvad materjalid tugevamaks, kui nende dimensioonid vähendada nano mõõtkavva.

HRLi töötaja William Carter võrdles uut materjali suuremate madala tihedusega struktuuridega. „Moodsad ehitised, näiteks Eiffeli torn või Golden Gate’i sild on tänu oma arhitektuurile uskumatult kerged,“ sõnas Carter, kelle sõnul tehakse kergete materjalide loomisel revolutsiooni, kuna kontseptsioon viiakse üle nano ja mikro mõõtkavva.

Insenerid pakuvad aine praktiliste kasutusvõimalustena termoisolatsiooni, aku elektroode ja tooteid, mis peavad heli ja vibratsiooni summutama.

Uurimus viidi läbi California, Irvine’i ülikoolis, HRL laborites ja California tehnoloogia instituudis ning töö avaldati ajakirja „Science“ viimases numbris.