"Oluline on tagada, et üldsus ja üksikisikud oleksid sellest võimalikust riskist teadlikud," ütles CDC meditsiinitöötaja Brook Belay The New York Times'i teatel.

Ülekaalulisuse ja rasvumise määratleb inimese kehamassiindeks (BMI) - tema kaalu ja pikkuse suhe. Inimesed, kellel on BMI vahemikus 18,5-24,9, peetakse tervislikuks kehakaaluks, ülekaalulisusele viitab BMI 25-29 ja rasvumine algab näidust 30.

Põhja-Carolina ülikooli toitumisprofessor Barry M. Popkin leidis hiljuti avaldatud uuringus, et rasvunud inimesed sattusid Covid-19-ga kaks korda tõenäolisemalt haiglasse võrreldes ülekaaluliste või tervisliku kehakaaluga inimestega. Peaaegu kaks korda suurema tõenäosusega sattusid nad intensiivravisse.

Pandeemia alguses leidsid arstid, et ülekaal näib olevat patsientidele lisarisk. Kuid kuna rasvumisega kaasnevad sageli muud meditsiinilised probleemid, kulus teadlastel veidi aega, et teada saada, kas üleliigne rasv on iseenesest süüdlane. Paljud uuringud näitavad nüüd, et vähemalt mõnel patsiendil võib see nii olla ja just sellistele uuringutele - näiteks väljaandes National Library of Medicine avaldatud teadustööle - CDC nüüd tuginebki.

Rasvkude - keha poolt kogutud rasv - on ise bioloogiliselt aktiivne, põhjustades ainevahetuslikke muutusi ja kõrvalekaldeid. Rasv soodustab kehas kroonilise madala astme põletiku seisundit isegi ilma nakkusteta.

Lisaks võib kõhu rasvumine - mis on meestel tavalisem - põhjustada diafragma, kopsude ja rinnaõõne kokkusurumist, piirata hingamist ning raskendada kopsupõletiku ja muude hingamisteede puhastumist infektsioonidest.

Pärast vanuse, diabeedi ja muude selliste tegurite kohandamist leiavad teadlased, et ülekaalulistel või rasvunud patsientidel on suurem risk hingamise mehaanilise abi vajamiseks ja nad surevad suurema tõenäosusega. Ülekaalulistel oli suremus 40 protsenti suurem kui tervisliku kehakaaluga patsientidel, samas kui rasvunud patsientidel oli risk tervisliku kehakaaluga võrreldes 30 protsenti suurem.

Kuid kuigi rasvumine suurendas ühe uuringu põhjal meeste surmaohtu, ei olnud see nii naiste puhul.