Ajalooliselt on kasutatud väga erinevaid mooduseid, et hoida sõdureid maksimaalselt keskendunud ja ärkvel. Kõige kurikuulsam ja tuntum näide sellest on ilmselt see, kuidas Natsi-Saksamaa kasutas enda sõdurite peal metamfetamiini.

Kuid kuidas hoida sõdureid alati ärkvel nii, et see oleks ka eetiline? Pole probleemi - USA armee biotehnoloogia tarkvaraarendaja Jaques Reifman on nüüd loonud sõjaväele tarkvara, mis õpib ära inimeste unikaalsed füsioloogilised omadused nagu näiteks uneharjumused ning otsustab seejärel, kuidas parajasti oleks kõige parem väsimusega võidelda. Reifmani sõnul oli armeel kavas luua tööriist, mis aitaks otsustada, kui palju kofeiini manustada, et saavutada optimaalne võimekus.

"Nüüd on meie algoritm esimene kvantitatiivne tööriist, mis pakub automatiseeritud nõu, et efektiivselt ja turvaliselt kofeiini manustada nii, et ärkvelolek oleks tagatud hetkedel, mil see on enim vajalik," kommenteeris Reifman loodud algoritmi.

Selleks, et algoritm välja töötada, uurisid teadlased katsealuste magamisharjumusi ning kõrvutasid neid varem avaldatud uurimustega, mis käsitlesid ärkvel püsimist. Iga uuringu järgi arvutati välja kaks doosi - üks mis pidi parendama motoorsete võimete testi tulemusi nii, et kofeiinihulka ei suurendata ning teine, mis pidi saavutama vähemalt sama hea testitulemuse nagu algses uuringus, kuid kasutama tulemuse saavutamiseks vähem kofeiini.

Algoritmi poolt saavutatud tulemused olid suurepärased: algoritm kas suutis leida strateegia, mille abil võimendada motoorsete võimete testi tulemusi kuni 64 protsenti või saavutada sama tulemus 65 protsenti vähema kofeiinitarbimisega.

Nüüd hakati algoritmi testida tavasõduritel ning edu korral kaalub USA armee ka tehnoloogia tavatarbijatele litsenseerimist.