ÜRO kliimamuutuste valitsustevahelise komisjoni uuringu kohaselt langeb kliimamuutuste laastavate tagajärgede põhiraskus vaestele riikidele. Samas hoiatatakse raportis, et ka rikkad riigid ei jää muutustest puutumata, näiteks Floridat ja osa Ameerika Atlandi ookeani rannikust ähvardavad tormid ja tõusev merevee tase.

“21. sajandi prognoositud kliimamuutused võivad viia ulatuslike ja pöördumatute muutusteni Maa süsteemides,” märgitakse raportis.

Raport on kokkuvõte tuhandeleheküljelisest aruandest “Kliimamuutused 2001: mõju, kohanemine ja haavatavus”, mille koostamisel osales umbes 700 teadlast.

Raporti kohaselt võivad inimese põhjustatud kliimamuutused viia:

- tormide, tsüklonite, üleujutuste ja põudade sagenemiseni;

- rahvastiku massilisele ümberasumiseni kõige enam kahjustatud piirkondades;

- potentsiaalselt suurele ohvrite arvule;

- haiguste levikule;

- paljude loomaliikide hävimisele nende elukeskkona kadumise tõttu.

Raporti kohaselt kasvas niinimetatud looduskatastroofide põhjustatud majanduskahju 1950. aastate neljalt miljardilt dollarilt 1999. aastaks 40 miljardi dollarini. Tegelik kahju on kaks korda korda suurem, väidetakse raportis.

Jaanuaris Shanghais avaldatud rahvusvahelise kliimapaneeli raporti kohaselt tõuseb maakera keskmine temperatuur järgmise sajandi jooksul 5,8 kraadi Celsiuse järgi. Raporti kohaselt on prognoositud kasv varem ennustatust tunduvalt kõrgem ja selles on süüdi eeskätt tööstuse tekitatud õhusaaste.