Sellise katalüsaatoriga ei saaks mitte üksi käitada tuleviku vesinikuautosid, vaid sellest oleks abi ka reovee puhastamisel, vahendab ajakirja Chemistry World uudist PhysOrg.

Ohio ülikooli teadur Gerardine Botte, kelle vastavasisuline uurimus ilmus žurnaali Chemical Communications viimases numbris, rakendab elektrolüütilist lähenemist vesiniku tootmiseks kusest - meie planeedi kõige külluslikumast jääkproduktist. Uudse meetodi maksumus kujuneb mitu korda odavamaks kui vesiniku tootmine veest.

Uriini peamise koostisosa, karbamiidi ehk kusiaine ühes molekulis on neli vesinikuaatomit. Need on aga omavahel märksa nõrgemini seotud kui vesinikuaatomid veemolekulides.

Botte lõhub molekuli elektrolüüsiga lõhki. Selleks on ta välja töötanud uue odava niklipõhise elektroodi, mis valikuliselt ja tõhusalt karbamiidi oksüdeerib. Molekuli lagundamiseks on vaja elemendile anda vaid 0,37 V pinget - märksa vähem võrreldes 1,23 voldiga, mida läheb vaja vee lõhustamiseks.

"Elektrokeemilise protsessi käigus absorbeerib nikkelelektroodi pind karbamiidi, mis seejärel läbib elektronid, mida on vaja molekuli lõhkumiseks," selgitab Botte.

Botte usub, et antud tehnoloogia mastaape on lihtne suurendada nii, et vesinikku saaks toota käsikäes reoveejaamade heitvete puhastamisega. "Me ei pea uuesti ratast leiutama hakkama, kuna elektrolüüsiaparaate rakendatakse juba mitmel pool."