Juba mõnda aega on teadvustatud, et viimase 50 aasta jooksul on kõrge uraanisisaldusega maagi varud püsivalt vähenenud. Praeguseks on ka tuumajaamade operaatorid hakanud viimaks närviliseks muutuma, vahendab CleanTechnica.

Jaapani uraanitootja Kansai Electric Power ostab kokku uraanikaevandusi eesmärgiga tagada pikemas perspektiivis tuumajaamade varustatus kütusega. Ettevõtte juht arvab seejuures, et ükski summa pole piisav vajaliku kütusekoguse hankimiseks.

Rahvusvahelise aatomenergiaagentuuri andmete kohaselt vajab maailm tänu tuumaenergeetika kiirele levikule 2030. aastal peaaegu kaks korda rohkem uraani kui praegu.

Erinevalt naftatipust saab tuumakütust taaskasutada, mis teoreetiliselt tähendab, et seda jaguks veel sadadeks aastateks. See teeks uraanist peaaegu võrdväärse partneri taastuvatele energiaallikatele.

Järgmise põlvkonna reaktorid ja alternatiivsed tuumakütused (näiteks toorium) vajavad veel arendamist. Ja kui asjad muutuvad väga meeleheitlikuks, võib uraani saada veel fosfaatidest, mereveest ja uraanirikkast söetuhast.

Eestile võib uraanivarude vähenemine tähendada seda, et tänasel tehnoloogilisel tasemel ehitatud tuumajaamade jaoks, mida soovib rajada Eesti Energia, võib 2030. aastal olla keeruline kütust leida. Uued neljanda põlvkonna reaktorid jõuavad kasutusse alles paarikümne aasta pärast.