Business Insider selgitab, et Minnesotas asuva mittetulundusliku Mayo kliiniku teadlased väljastasid äsja koostöös mitme teise meditsiiniasutusega uue rakenduse nimega BVI (Body Volume Indicator ehk keha ruumala või mahu näidik), mis peaks inimese keha olukorrast täpsema pildi andma kui lihtsalt kehamassiindeksi number. Mayo kliiniku teatel on märksa olulisem lihtsast kehamassiindeksist see, kuidas rasv kehal jaotunud on ja seda uus, hetkel vaid iOSi platvormil töötav rakendus hinnata aitabki.

BVI saab välja selgitada võrreldes oma keha ruumala või mahtu oma kõhu omaga. Lisaks äpile saab neid mõõdistusi muidugi teha ka käsitsi, aga siis on see mõnevõrra tülikam. Täpne mõõtmismeetod on kümne aasta pikkuse uurimistöö vili, mida viisid koos Mayo kliiniikuga läbi mitmed teised teadusasutused nagu Westminsteri ülikool.

Kõhu ja keha suuruste suhe määrab kõik

Kõhu ja keha suuruste võrdlus pole tegelikult samuti uus idee, rohke kõhurasva kahjulikkusest on varemgi räägitud. Mayo kliiniku kardioloog Jose Medina Inojosa kinnitas aga Business Insiderile veelgi, et ka nende uurimistöö tulemusena võib öelda, et just vöökoht on see, mis annab kõige paremini aimu inimese terviseslikust olukorrast ja võimalikest ohtudest.

Paljud uuringud on seostanud rohket kõhurasva diabeedi ja kõrgenenud südamehaiguste riskiga. Aastal 2012 uuriti enam kui 340 000 eurooplase andmeid ja leiti, et inimestel, kes olid ülekaalus ja kel oli suur vööümbermõõt (naistel üle 87,63 cm ja meestel üle 101,6 cm), oli peaaegu sama suur oht jääda suhkrutõppe kui neil, kes olid tõsiselt rasvunud. Ka Harvardi ülikooli teadlased kirjutasid juba üle kümne aasta tagasi oma terviseblogis, et tervise seisukohalt pole oluline, kui palju inimene kaalub, vaid kõhule ladestunud rasva hulk.

Rasvamõõdutööriist.

Kehamassiindeksi meetodi puhul ei mängi aga mingit rolli, kuhu inimese kehal rasv ladestunud on või kui palju seda ta kehal üldse leidub. Seetõttu võivad ka mõned lihaselised, madala rasvaprotsendiga inimesed kehamassiindeksi järgi ülekaaluliste alla kvalifitseeruda – lihased kaaluvad rasvast rohkem.

Kõhurasva kahjulikkuse tuum pole teada

Teadlased ei ole päris kindlad, miks ülemäärane keskkehale ladestunud rasv terviseriskidega seotud on, ent nad arvavad, et see on seotud sellega, kuidas kehasisene rasv segab meie siseorganite normaalset tööd.

BVI loojad lõid äpi loomiseks kampa keha pilditehnikaga tegeleva ettevõttega Select Research. Rakendus töötab lihtsalt, võrreldes samast inimesest külg- ja eestvaates tehtud pilte.