"Meie küsimus oli - kui vähendada keele rasvasust, kas see aitab uneapnoega inimestel magada? Ja meie uurimuse tulemused näitasid, et aitab," ütles doktor Richard Schwab, kes avastuse taga olevat teadlaste rühma juhtis CNN-ile.

Uneapnoe üheks riskirühmaks on ülekaalulised inimesed. Schwab ja ta kaaslased leidsidki, et suurt rolli mängib siinkohal ka keel, mis kõrgema keha rasvaprotsendiga inimestel märkimisväärselt suurem on. Ja keha üldise rasvaprotsendi vähendamine võimaldab ka keelel väiksemaks muutuda ning seega unekvaliteeti parandada.

Teadlased kasutasid magnetresonantstomograafi, et uurida ülemisi hingamisteid 67 patsiendi puhul. Selgus, et 10 protsendiline kaalukaotus parandas uneapnoet lausa 31 protsendi võrra ja peamiseks põhjuseks oli tomograafipiltide järgi keele rasvaprotsendi vähenemine. "Uuring näitas, et mida rohkem keelerasva inimene kaotas, seda paremaks muutus ta uni," selgitas Schwab.

Lisaks sellele leiti, et kaalukaotus vähendas ka närimislihaste ja hingetorus olevate lihaste suurust, mis samuti aitas kaasa unehäire paranemisele. Schwabi sõnul ei olnud see mõju aga nii tähelepanuväärne ning just keelerasv on nende uuringu tulemuste järgi kõige huvipakkuvam tegur uneapnoe kujunemisel.

Lootus on, et avastus aitab tulevikus leida paremaid ravimeetodeid, kuidas haigus kontrolli alla saada. Näiteks on rasvarakke võimalik külmutades hävitada ning samuti uuritakse ka seda, kas on mingeid toitumisskeeme, mis aitaks kaasa just rasva põletamisele keeles või kas on mingeid harjutusi, millega keelt vähemhäirivaks saaks treenida.