Inimvalkude kaardistamise programmi (Human Protein Atlas Program) raames on teadlased täpselt ära fikseerinud erinevate valkude moodustumise inimese aju 23. piirkonnas, näiteks amügdalas või hipokampuses.

“Peaaegu kõiki valke leidub ajus igal pool, kuid teatud kohtades leidub neid mõnevõrra rohkem ja see näitab seda, et neil on seal oluline roll,” ütles Mathias Uhlén, programmi juht ja Stockholmi Kuningliku Tehnikaülikooli professor.

Samasugune uuring viidi läbi ka hiirte ja sigade seas ning saadud andmeid võrreldi inimaju uuringu tulemustega. Sealt ilmnes ootamatuid erinevusi.
Näiteks: inimese väikeajus on palju opioidretseptoreid, aga hiirtel oli neid retseptoreid selles ajuosas hõredalt.

Inimvalkude kaardistamise programm algatati aastal 2003 Rootsis. Selle eesmärk on kaardistada kõik inimese valgud rakkudes, kudedes ja elundites. Teadusringkondade huvi uurimistulemuste vastu on suur ja projekti raames avatud andmebaase külastab ligi 300 000 vaatajat kuus.

Andmed, mida projekti käigus kogutakse, on väga põhjalikud ja pole nähtavasti ühtegi ravimifirmat, kus neid ei kasutataks uute ravimite väljatöötamisel.