Muuhulgas eri juhtumeid koondav uurimus tõi näiteks koguni neli juhtumit, kus Bacillus cereuse nime kandev bakter inimeste surma on põhjustanud.

2005. aastal jäid näiteks haigeks ühe pere viis last, kui sõid neli päeva vana makaronisalatit. Kõik lapsed jäid haigeks ning viidi haiglasse, kus üks neist hukkus ning teine sai tõsise maksakahjustuse. Ülejäänud kolmel lapsel tuvastati toidumürgitus, kuid nende haigusnähud olid leebemad ning eluohtlikud ei olnud.

2011. aastal suri 20-aastane Belgia tudeng, kes valmistas endale nädalaks toidu ette. Tema surma põhjuseks oli samuti pasta - täpsemalt tomatikastmes spagetid, mille ta oli valmistanud viis päeva tagasi. Teised juhtumid pärinevad 1976. ja 1997. aastast, millest ühe puhul hukkus nuudleid söönud 11-aastane laps, teisel juhul neli päeva varem valmistatud spagette söönud 17-aastane nooruk.

Kõigil juhtudel peetakse surma põhjuseks just Bacillus cereust, mida leidub kõikjal - pinnases, loomadel, putukatel, tolmus ning taimedel. Bakteri eri tüübid võivad olla seotud väga erinevate protsessidega - mõnesid neist kasutatakse näiteks probiootikumides, teisi on aga seostatud just toidumürgitusega.

"Bacillus cereus võib tekitada väga tõsiseid ja isegi eluohtlikke terviseprobleeme, eriti inimeste puhul, kellel on immuunsüsteemiprobleemid, samuti on ohustatud imikud, vanemad inimesed ning rasedad naised," ütles Science Alertile Austraalia Riikliku Ülikooli biotehnoloog Anukriti Mathur.

Tema sõnul võivad kerged toidumürgituse nähud tekkida ka teistel inimestel, kuid aja jooksul need üldiselt mööduvad. Kuna nähud on enamasti võrdlemisi kerged, ei pöörduta nendega aga tavaliselt haiglasse ning seetõttu puudubki meil ülevaade, kui palju bakter meie elu tegelikult mõjutab.

Kuidas mõjusid vältida?

Bacillus cereus tekitab meie toidus toksiine, mida mikrolaineahjuga toitu soojendades välja ei kuumuta. Näiteks üks oksendamist tekitavatest enterotoksiinidest suudab 120 kraadist kuumust kannatada lausa 90 minutit järjest.

Teadlased on välja töötamas lahendust, mis aitaks meid kõigi bakteri mõjul tekkivate toksiinide eest kaitsta. Selleks on kaks võimalust - blokeerida toksiini mõju või vähendada selle tekitatavat põletikulisust. Tulevikus võiks lahendus meid kaitsta ka näiteks kolibakteri mõju eest.

Seniks, kuni ravi aga veel valmis pole, tasub jälgida üldist toiduhügieeni - mitte jätta toitu külmkapist välja, pesta käsi ning soojendada toitu korralikult ja pika aja vältel.