Sireloori ladinakeelse nimega
Loris tardigradus nyctoceboides
on väike, öise eluviisiga loom, kes võib kasvada kuni 17 sentimeetri pikkuseks ja kellel on suured punnis silmad, vahendab AFP.

Liik, mille esindajaid ainult Sri Lankal leidubki, avastati 1937. aastal. Pärast seda on loomakest nähtud vaid kolmel korral. Viimati silmas rühm teadlaseid seda sireloorit 2002. aastal. Usuti, et pärast seda on liik välja surnud.

Londoni zooloogialiiduga koostööd tegevail uurijail õnnestus salapärasele elukale aga Sri Lanka keskosa laantes jälile saada. Esimest korda ajaloos õnnestus neil pildistada Loris tardigradus nyctoceboidese täiskasvanud isendeid puuoksal istumas.

Samuti esimest korda õnnestus teadlastel üks isend kinni püüda ja talle enne loodusesse tagasi laskmist “arstlik läbivaatus” teha.

Eksperdid hoiatavad, et Sri Lankal toimuv lageraie — mida kihutab suuresti tagant kihk rajada piirkonda võimalikult palju teeistandusi — kujutab endast praegu looridele kõige suuremat ohtu.

Liikide kaitse spetsialist, Londoni zooloogialiidu bioloog Craig Turner ütleb, et looride metsane elukeskkond on põllumajandusliku ja raietegevuse tulemusel väiksemateks osadeks jaotatud, lahutades sel moel “väga armsad” loomakesed nende elukaaslastest.

“Mets on nüüdseks killustatud hulgaks väikesteks saludeks,” ütleb Turner. “Loorid ei saa paigast teise liikuda, ei saa paarituda, ei saa sigida, nii et sellisel olukorral on liigi säilivuse seisukohalt tõsised tagajärjed.”