Uuringus seirati 11 aasta vältel 6014 Londonis töötavat inimesest vanuses 35-55 eluaastat. Selgus, et neil, kes töötasid kümme tundi päevas või rohkem, oli südamega seonduvate probleemide, nagu surm südamerabandusse või lihtsalt südamerabandus, risk 60 protsenti suurem kui neil, kes üle aja ei töötanud, vahendab LiveScience.

Tulemused jäid püsima ka pärast seda, kui uurijad võtsid arvesse südame tervisehäireid mõjutada võivad riskitegurid — nt suitsetamise, ülekaalulisuse või kõrge kolesteroolitaseme.

Ometi osutavad teadlased, et tulemus ei näita mitte otsest põhjuslikku seost, vaid kõigest korrelatsiooni, mis tähendab, et tulemuste kinnitamiseks on vaja edasisi uurimusi.

Esile toodud seosel on mitu võimalikku põhjust, nende hulgas järgmised.

* Üleajatöötajad kuuluvad tõenäolisemalt isiksusetüüpi A. Sellised inimesed on reeglina agressiivsed, võistlushimulised, tihti pinges, kannatamatumad ja üldiselt vaenulikumad.

* Masenduse ja ärevusega, ning võimalik, et ka unevaeguse või ebapiisava uinumiseelse lõõgastumisega kaasnev psühholoogiline paine.

* Tööstressiga seonduv kõrge vererõhk, mis on „varjatud”, st, ei pruugi regulaarsel arstlikul läbivaatusel ilmsiks tulla.

* Ületunde tegevad töötajad on ka tõenäolisemalt valmis töötama haigena, eirama haiguste sümptomeid ja arstiabi otsimisest hoiduma.

* Krooniline stress, mida tihti seostatakse pika tööajaga, võib kahjulikult mõjuda organismi ainevahetusele.

Uurijad loodavad, et edasised uurimistööd aitavad eristada kõige tugevama hüpoteesi.

Uurimus ei hõlmanud nn sinikraedest töötajaid, mistõttu jääb teadlaste sõnul ebaselgeks, kas taoliseid tulemusi saab üldistada kogu elanikkonnale.

Teadustöö ilmus ajakirjas European Heart Journal.