Ühetoonilist häält seostatakse teadlaste andmetel jõu, võimukuse ja enesekindlusega, vahendab The Daily Telegraph.

California ja Pennsylvania ülikoolides läbi viidud uurimus näitas, et meestel, kelle hääletoon on üksluine, on märkimisväärselt rohkem seksuaalpartnereid kui nende väljendusrikkamatel sookaaslastel.

Uurimuse raames mõõdeti katsealuste meeste hääli mitmesugustes olukordades, kaasa arvatud kohtingumängu simulatsioonis, ning analüüsiti kogutud tulemusi.

See, kui palju meeste hääletoon muutus — parameeter, mida nimetatakse fundamentaalseks sagedusmuutuseks (ingl fundamental frequency variation) —, osutus olevat otseses seoses sellega, kui palju oli mehel möödunud aasta vältel olnud seksuaalpartnereid.

Eksperdid usuvad, et puine hääl on evolutsiooni käigus kujunenud märgiks autoriteedist ja sõltumatusest. Spetsialistid tõid üksluise häälega, kuid seksikateks peetavate meeste kohta näiteks George Clooney ja Clint Eastwoodi.

Monotoonse hääle ühtlane sagedus näitab, et mees kontrollib olukorda, samas kui ärevus põhjustab hääle sageduse kerkimist, agressiivsus aga alanemist.

„Veetlev on just võim, mitte hääl iseenesest. Tundub, et naised eelistavad kõrgema staatusega mehi. Just staatus on see, mis neid kõige enam köidab,” ütleb  Pennsylvania osariikliku ülikooli juures uurimust juhatanud professor David Puts.

200 meest ja naist hõlmanud ning hiljuti ajakirjas Archives Of Sexual Behaviour avaldatud uurimuse raames peeti atraktiivsemaks ka mehi, kes kasutasid maskuliinset keelepruuki — näiteks neid, kes laususid: „Ma olen enamikust meestest suurem ja tugevam.”