Nicholas Schiff Weill Cornelli Meditsiinikolledzist New Yorkis on üks maailma juhtivaid eksperte selles valdkonnas ning paljud tema patsiendid on vegetatiivses seisundis.

Need on patsiendid, kes on vigastuste tõttu kaotanud võime tajuda iseennast või maailma enda ümber. Või vähemalt nii on inimkond seni arvanud.

Mehe sõnul on tema seinal pildid patsientidest, kelle puhul ta teab, et hoolimata vegetatiivsest seisundist on nad tegelikult teadvusel (ingl. kl. conscious), st nende kehad lebavad küll liikumatult voodis, aga nende mõistused on aktiivsed.

See oli 2006. aastal, kui avastati esimest korda, et üks vegetatiivses seisundis naine oli tegelikult teadvusel. Alguses arvati, et tegemist on traagilise ja harva valediagnoosiga.

Tema aju skanneerimine näitas, et naine oli võimeline erinevaid asju ette kujutama kui vastavat käsku kuulis. See läbimurdeline avastus tõi kaasa masendava arusaama: meie võime määrata kindlaks seda, kas keegi on teadvusel või mitte, ei ole piisavalt täpne.

10 aastat kestnud uurimine on välja toonud, et selliselt oma kehas lõksus olevaid inimesi on palju. Arvatakse, et lausa iga kümnes.