Dr. Simon Day Londoni ülikooli Benfield Greig Hazardi uurimiskeskusest usub, et Kanaari arhipelaagis asuva Cumbre Vieja vulkaani üks serv on ebastabiilne ning võib ookeani vajuda.

Vulkaani vajumise mudeli koostanud Šveitsi teadlased hoiatavad, et triljonite tonnide kivide korraga vette vajumine põhjustaks 650 meetri kõrguse laine, mis liiguks üle Atlandi ookeani tohutu kiirusega.

Veemüür nõrgeneks teekonna jooksul, aga oleks maani jõudes siiski 40-50 meetrit kõrge. See põhjustaks kaose Põhja-Ameerika idarannikul 20 kilomeetri kauguseni sisemaal.

"Selle laine mõju oleks nii suur, et ei puudutaks mitte ainult saareelanikke, vaid inimesi kaugel teisel pool Atlandi ookeani, kellest paljud ei ole La Palmast kuulnudki," tsiteeris BBC Day sõnu.

Suurbritannia Geoloogiaühing kavatseb saata ametliku kirja Suurbritannia teadusministrile lord Sainsburyle, et teavitada teda Atlandi megatsunami ohust.

Ajaloo seni teada olev suurim tsunami tabas Alaskat 1958. aastal, mille põhjustas suure kalju kukkumine Letuya lahte. Kalju kukkumisest tingitud hiidlaine oli kõrgem kui ükski pilvelõhkuja ning see rebis puid ja pinnast lahti kuni 500 meetri kõrgusel maapinnast.