Ajakirjas Nature Biotechnology tutvustatud meetod töötati välja Rootsis Karolinska instituudis. Embrüonaalseid tüvirakke on võimalik suunata arenema erinevateks rakutüüpideks ning seega saaks neid kasutada ravimeetodina haigete rakkude ja kudede asendamiseks. Paraku on aga tüvirakke raske rakukultuuris kasvatada ilma neid samaaegselt reostamata. Praegu kasvatatakse tüvirakke loomset päritolu valkude abiga, mis muudab nende rakkude kasutamise inimeste raviks võimatuks, vahendab Novaator portaali PhysOrg uudist.

Teiseks võimaluseks on tüvirakkude kasvatamine muude inimesest pärit rakkude peal, kuid need rakud vabastavad kontrollimatult tuhandeid erinevaid valke, mistõttu nii kasvatatud tüvirakkude peal tehtud uurimistulemused ei pruugi olla usaldusväärsed.

Nüüd on aga teadlastel õnnestunud toota inimese tüvirakke ilma teisi rakke või loomset päritolu aineid kasutamata. Selle asemel kasvatati rakke üheainsa inimesest pärineva valgu, laminiin-511 peal.

“Nüüd saame esmakordselt toota suurtes kogustes inimese embrüonaalseid tüvirakke keskkonnas, mis on täielikult keemiliselt kindlaks määratud,” ütleb uurimust juhtinud Karl Tryggvason. „See võimaldab hakata välja töötama erinevaid rakutüüpe, mida saaks katsetada haiguste raviks.”

Koos Harvardi tüvirakuinstituudi teadlastega näidati, et samamoodi on võimalik kultuuris kasvatada ka ümberprogrammeeritud tüvirakke, mis on koerakkudest tagasi tüvirakkudeks muudetud rakud.

Laminiin-511 kuulub inimeste sidekoe koosseisu ning toimib kehas maatriksina, millele rakud saavad kinnituda. Vastmoodustunud embrüos on seda valku vaja tüvirakkude hoidmiseks tüvirakustaadiumis. Kui embrüos hakkavad arenema erinevad koetüübid, on vaja ka muid laminiini tüüpe.

Siiani polnud erinevad laminiinitüübid teadlastele kättesaadavad, kuna neid on peaaegu võimatu kudedest eraldada ja väga raske toota. Viimase paarikümne aasta jooksul on Karl Tryggvasoni uurimusrühm klooninud enamiku inimese laminiinide geenidest, uurinud nende bioloogilisi rolle ning suutnud isegi geenitehnoloogia abil mitmeid laminiinitüüpe toota. Kõige hiljutisemas katses õnnestuski toota valku laminiin-511.