Ent tuleb välja, et kuna ninast eraldab ajust pisem barjäär kui vereringet ajust, siis võib tüvirakud endale lihtsalt sisse hingata, vahendab Teadus.ee portaali NewScientist uudist.

Kondine plaadike, mis on ninaõõne ja aju vahel, on tikitud läbi nööpnõelasuurustest aukudest, mida läbivad närvikiud ja teised ühenduskoed. Sedakaudu suudavad ajju pääseda ka bakterid, viirused ja valgud.

Nõnda otsustasid Saksamaa Tübingeni ülikooli haigla meedikud Lusine Danielyan ja ta kolleegid katsetada tüvirakkudega. Nad tilgutasid fluorestsentselt märgistatud tüvirakke hiirtele ninna.

Selguski, et sissehingatud tüvirakud reisisid aju piirkonda, mis tegeleb lõhnade analüüsiga või siis vedelikku, mis levib üle aju. Sealt tungisid tüvirakud sügavamale ajju - kuigi augukesed, mida nad pidid läbima, olid pisemad neist endist.

On näidatud, et ajju sisse hingata saab ka närviraku kasvufaktoreid. Skeptikud hoiatavad, et kohe ei tasuks siiski tüvirakke endale sisse hingama hakata, sest veel pole hästi teada, kuhu kõik need siirduvad. Mõned võivad maabuda paikadesse, kus hakkavad soodustama kasvajate vohamist.