Osa Maal elavatest liikidest nagu tuvid, merikilpkonnad, langustid ning pimerotid kasutavad tee leidmiseks Maa magnetvälja abi. Lindude puhul on teadlased seda juba teadnud 1960. aastatest. Täpse seda võimaldava mehhanismi leidmine on osutunud tunduvalt raskemaks, vahendab ERR Teadus.

Seni on arvatud, et lindude magnetväljale reageerivad retseptorid asuvad nende nokas ja/või silmades. Aastate lõikes on välja pakutud isegi teooriaid, mille kohaselt tajub magnetvälja vaid üks tuvi silmadest. Wu ja Dickman'i töö muudab küsimust aga veelgi keerukamaks.

Eelmisel aastal näitasid nad, et magnetvälja muutuse korral aktiviseeruvad lindudel närvirakud neljas erinevas ajupiirkonnas. Laenglema löövad tasakaalu koordineerimise eest vastutavad aju ning selga ühendavas piirkonnas asuvad neuronid, osa taalamusest, aju nägemiskeskus ning hipokampus, mis mängib kandvat rolli isendite ruumilises mälus.

Linnud näisid seeläbi kasutavat korraga nii nägemis-, kuulmis- ning tasakaalu eest vastutavat elundkonda. Sellega nende uurimistöö ei piirdunud.