Tuuleenergia muutub maailmas üha populaarsemaks. Kõige enam tuuleenergiat toodetakse USAs, kuid ühe elaniku kohta hoiab liidrirolli Taani, kus tervelt 20 protsenti elektrienergiast toodetakse tuulest, vahendab Novaator LiveScience'i uudist.

Senised tuulikud on aga jäikade labadega, mis kiiresti muutuvate tuuleolude tingimustes ei ole sugugi hea. Esiteks võimaldaks tuule järgi kuju muutvad labad tuuleenergiat tõhusamalt ära kasutada ning teiseks väheneksid niimoodi mehaanilised pinged labades, mille tulemusel pikeneks tuulikute eluiga ja paraneks töökindlus.

„Idee sündis akvaariumikalade jälgimisel. Paljud lendavad ja ujuvad loomad muudavad oma kuju, et kohanduda nende ümber liikuva õhu või vee vooluga,” ütleb San Diego ülikooli insener Aswaf Beyene.

Beyene juhib üht kahest töörühmast, mis tegelevad kuju muutvate labade väljatöötamisega. Teine sarnane töörühm asub Inglismaal Bristoli ülikoolis.

„Tuul võib tuulikulabade vastu olla väga karm. Turbiinid lülitavad end ebasobivates tingimustes välja, et labad tuulega võideldes ei murduks,” ütleb lennundusinsener Paul Weaver Bristoli ülikoolist. „Kuju muutvad labad aga ei võitleks tuulega, vaid kasutaks seda hoopis ära.”

Tuulikute labad on valmistatud klaaskiu ja süsinikkiu kombinatsioonist, mis on jahutatud tahkesse vormi nii, et moodustuks võimalikult tugev ja jäik struktuur. Bristoli ülikooli teadlaste sõnul on hoolikalt kiudude asetust ja pingestatust kontrollides võimalik luua ka struktuur, mis suudab lülituda ühelt kujult teisele. Saades vastava elektrisignaali muutuks labade kuju nii, et tuulele oleks eksponeeritud vajadusel suurem või väiksem labapind.

Weaveri sõnul on nad jõudnud valmistada kuju muutva helikopteri tiiviku ning on asunud nüüd koostööd tegema Taani tuuleenergia ettevõttega Vestas Wind Systems.