Stuttgartist veidi põhja pool asuvas, viljapuuaedadest ja viinamägedest ümbritsetud maalilises Husarenhofi külas elava Peter Hitzkeri maja seisab järsu maanteekurvi otsas. “Mõnikord leian hommikul ärgates oma eesõuest paar avarii teinud autot,” räägib ta, “aga ega kuskil pole elu täiuslik.”

Aia taga seisva tuuleturbiini suhtes mees nii leplikult meelestatud ei ole. Torn on 180 meetrit kõrge ning selle labade vuhin ja aktivaatorite ragin selgemast selgelt kuulda. “Kui lahkun 15 kilomeetri kaugusel asuvast kohalikust kõrtsist Heilbronnis, leian kodutee kergesti, kui võtan suuna turbiinile,” teravmeelitseb ta. Midagi muud positiivset tal aga turbiini kohta öelda pole. “See on kohutav,” kinnitab ta. “Ja see on küla tülli ajanud. Meil käib siin suisa sõda.”

Tuuleturbiin Enercon E-82 on külas seisnud veidi rohkem kui aasta aega. Agregaadi ametissepühitsemise ajal tulistasid kohaliku jahiklubi “Mustad kütid” esindajad püssidest saluuti ning preester pidas jutluse sellest, kuidas kõike, mis Issand on loonud, tuleb inimestel kaitsta.

Kuid mitte kõik pole rahul. Mõnedele ei meeldi, kuidas tuuleenergia püüdmisega tõurastatakse romantiliste Saksa poeetide nagu Hölderlini ja Mörike ülistatud maastikku. Turbiinivastased kasutavad protestimiseks muu hulgas plakateid, millel kujutatud Vikatimees hoiab traditsioonilise põllutööriista asemel käes elektrituulikut.

Husarenhofile sarnaseid tülikoldeid võib leida kõikjal Saksamaal. Pärast Fukushima tuumakatastroofi ning Saksamaa kiiret otsust hüljata uue energiapoliitika, nn Energiewende raames tuumaenergia ja minna üle taastuvenergiale on riigi 16 liidumaad hakanud tegutsema suisa üliinnukalt.

Kirdepiirkonna liidumaa Brandenburg kavatseb tuuleparkidele eraldada kaks protsenti oma aladest. Läänes asuv Rheinland-Pfalzi liidumaa kavatseb enda piires toodetava tuuleenergia kogust rohkem kui kahekordistada. Põhjapoolne naaber-liidumaa Nordrhein-Westfalen kavandab rohkem kui 300-protsendilist juurdekasvu.

Saksamaal puhuvad muutuste tuuled — ja puhuvad kõvasti. Tuulikutükkidega koormatud veokid vuravad aeglaselt üle soiste põldude. Kraanad turnivad mööda kitsaid metsaradu, et paigaldada tuuleturbiine mäetippudele. Saksamaa kavatseb järgmise seitsme aasta jooksul suurendada tuuleenergia osakaalu elektritarbimises 31 000 megavatilt 45 000 megavatile. Sajandi keskpaigaks loodetakse toota juba 85 000 megavatti tuuleenergiat.