Kõige suurema tõenäosusega olid vanana hea tervise juures naised, kes olid 18-aastaselt saledad ja säilitasid tervisliku kehakaalu kogu elu vältel. Tegemist on esimese uurimusega, mis näitab rasvumise rolli kõrgesse ikka elavate naiste üleüldisele tervisele, vahendab Novaator PhysOrg’i uudist.

Uurijad võtsid vaatluse alla kaks peamist inimeste tervist mõjutavat trendi USA-s ja teistes arenenud riikides — esiteks elavad inimesed üha vanemaks ning teiseks levib üha rohkem ülekaalulisus. Peaaegu kaks kolmadikku USA elanikest on ülekaalulised ja üks kolmandik on rasvunud.

“Kuna kehakaalu on enamasti võimalik ise kontrollida, on heaks uudiseks, et tervislik vananemine ei sõltu ainult geenidest või keskkonnast, mida inimene muuta ei saa. Kui naised suudavad täiskasvanuna säilitada tervisliku kehakaalu, suurendavad nad sellega tõenäosust elada vanaks hea tervise juures,” ütles uuringu autor, toitumisteadlane Qi Sun.

Teadlased kasutasid 1976. aastal alustatud haiglaõdede terviseuuringute andmeid. Nad võtsid uurimise alla 17065 naist, kes elasid vähemalt 70-aastaseks. Arvesse võeti kehamassiindeksi muutusi aja jooksul alates 50. eluaastast, samuti sotsiaalmajanduslikku staatust, elustiili, suitsetamist ja toitumisharjumusi.

Tulemused näitasid, et 1686 vähemalt 70-aastaseks elanud naise (9,9 protsenti) füüsiline ja vaimne seisund oli hea, nad ei põdenud kroonilisi haigusi, nende vaimsed ja füüsilised võimed olid head ja nende vaimne tervis korras. Neid naisi nimetati „terveteks ellujäänuteks”.

Ülejäänud 15379 70-aastaseks elanud naist (90,1 protsenti) nimetati „tavalisteks ellujäänuteks”. Nendest 3,3 protsenti põdesid vaid kroonilisi haigusi, 59,5 protsendi füüsilised või vaimsed võimed olid piiratud, kuid tõsisemad haigused puudusid, 37,1 protsenti kannatas aga nii krooniliste haiguste kui ka vaimsete ja füüsiliste hädade all.

1976. aastal kõrgemat kehamassiindeksit omanud naised kuulusid väiksema tõenäosusega tervete ellujäänute hulka. Rasvunud naistel (kehamassiindeks 30 või kõrgem) oli 79 protsenti madalam tõenäosus tervete ellujäänute hulka kuuluda kui saledatel naistel (kehamassiindeks 18,5-22,9). Teadlased leidsid ka, et kõige väiksema tõenäosusega õnnestus vanana terveks jääda naistel, kes juba 18-aastaselt ülekaalulised olid (kehamassiindeks 25 või rohkem).