Kui jutustada sõõrikut söövale politseinikule mõnd elu kriminaalset episoodi, pole võimalustki, et magus taignarull pääseks oma saatusest ja kukus põrandale. Korravalvur on lihtsalt elu pahupoole sagedasest nägemisest tuim ega oska hinnata kõneleja erutust kõrgemaks keelel sulavast süsivesikust. Sama juhtub ilmselt magusat kohvi limpsiva advokaadiga, mistõttu õiguse testimisel püütakse üllatavalt tihti eriala professionaale vältida, mõtiskles Kristjan Port saates "Portaal".

Õiguse mõistmise töö antakse sellisel juhul pigem võimalikult naiivsetele inimesele. See tähendab inimestele, kellel puudub probleemiks olevas valdkonnas kogemus ja arusaam ning drillitud nägemus. Loodetakse, et selline inimene peaks olema end eriala keerdkäikudesse varjava tõe parem äratundja. Ja kui taolisi inimesi on mitu, eeldatakse parimat.

Need on põhjused, miks otsustas miljardiliste käivetega ettevõtete üle õigust seitsmeliikmeline rühm harilikke ameeriklasi. Apple´i ja Samsungi kohtuloos analüüsiti 12 patendi krüptilist keelekasutust, vaidlevate osapoolte tunnistusi, kohtu kogutud tõendeid ja ligemale 700 esitatud küsimust võimalikult asjakauged inimesed. Neil kulus miljoneid aktsionäre ja tehnoloogiavaatlejaid ärevuses hoidnud ja paljude arvates väga komplitseeritud loo materjalide najal otsuseni jõudmiseks üllatavalt lühike kolmepäevane periood ehk umbes 24 tundi mõttetööd.

25. augustil ette loetud 20 leheküljeline Samsungi ideede varguses süüdistav otsus sisaldas seejuures kukalt kratsima panevaid vigu, mida põhjustasid otsuses esitatud väidete vastuolud. Näiteks tõdeti mõne seadme puhul, et tegemist ei ole Apple’i maha viksitud ideega, kuid sellegi poolest määrati juhtumi eest korelastele miljonitesse ulatuvad trahvid. Samas üllatusid mitmed vaatlejad, et nende arvates just kopeerimisetunnustega seadmed, nagu näiteks Galaxy tahvel, pääsesid kopeerimissüüdistustest ja mõni mitmenupuline liugklaviatuuriga vanamoodne iludus märgistati nuputult peaaegu alasti i-telefoni koopiaks. Mõnele vaatlejale teeb muret seegi, et kohtunik valmistas õigusemõistjatele ette 109 leheküljelise juhendmaterjali, mille kohta vandekogu eesistuja tõdes, et otsusele jõudmiseks lähtusid nad omast tarkusest ja kohtuniku antud abi ei pidanud vajalikuks. See on osaliselt mõistetav, arvestades, et mõne eksperdi arvates kulunuks pelgalt juhendiga tutvumiseks kolm päeva.

Suure tõenäosusega oleks intellektuaalomandi küsimusi igapäevase leivatööna käsitlevate ekspertide kogu jõudnud teistsuguse otsuseni. Mis viitab, et õigus on enigmaatiline nähtus ja me ei tea, kellele ta siis end ikkagi ausalt kätte annab. See on huvitav teema juba seetõttu, et USA patendivaidlustes on viimaste aastatega kahekordistunud patendivaidluste arv ning mitmekordistunud otsustamise usaldamine vannutatud meestele. Pole teada, millele see viitab, sest protsessiga peavad nõustuma mõlemad vaidluse osapooled. Protsessid on kallid, ebakindlad ja kanduvad üle mitme kohtuastme. Statistika järgi eelistab grupp kohtu tööd tegema palgatud tavakodanikke sagedamini pooldada patendi omanikke, määrates umbes kümme korda suuremaid karistusi kui analoogsed protsessid, milles otsuse teeb kohtunik. Kuna taoline otsus läheb tihti edasikaebamisele, on järgmises etapis otsustajaks kohtunik, kes teeb siis väga suure tõenäosusega otsuses korrektuure. Tüüpiline on karistuse määra langetamine ja umbes iga viienda juhtumi puhul pöörab kohtunik kohtuotsuse vastupidiseks ja võitjast saab kaotaja.

Seetõttu on Samsung praktiliselt sunnitud minema järgmisse kohtuvaidluse ringi, sest määratud miljardi dollari suurusest trahvist hööveldatakse siis suure tõenäosusega vähemalt midagi maha ja lootust on enamakski. Suuremas pildis aga oodatakse järgmiselt ja ülejärgmiselt kohturingilt tõdemust katki läinud USA patendisüsteemist, mis ei tegele enam ammu innovatsiooni edendamise, vaid lõppkasutajate omandiks olevate ümarate nurkadega ristkülikute ja klaasist tasaste pindade pantvangidraamaga. Seetõttu oleks vist kohane pöörduda Jumala poole, sest arvatavasti saaksime kõige kiirema ja õiglasema lahenduse, kui kohtunik valaks vaidlevate osapoolte inseneridele sula rauda peopesadele.