Tulevikupoes kasvab toit kohapeal

 (14)
Tulevikupoes kasvab toit kohapeal
Futuristlik aiand-selver. Foto: Agropolis---

Viimasel ajal on toidupoolise kohalikkus kujunenud trendiks. Mitmel pool maailmas hooplevad restoranid lähipiirkonnas toodetud komponentidega ning toidukauplustes on ümberkaudsete talude ja majandite tooted vastavalt märgistatud.

Puu- ja aedvilju kohapeal ise kasvatava toidupoe kontseptsioon tõstab lokaalsuse-idee aga hoopis uuele tasemele, vahendab Discovery News.

Aiand-selvehalli kontseptsioon Agropolis ühendab hüdro-, aero- ja akvapoonilist põllundust, mis teeb võimalikuks taimekasvatuse linnakeskkonnas ilma mulda kasutamata. Ostjad tulevad kohale ja osutavad soovitud kaubale. Kalakasvatus-akvaariumidest kogutud toitainetega väetatakse kõrval kasvavaid taimi; kogu asutus moodustab harmooniliselt toimiva ökosüsteemi. Kompleksi rajatud toitlustuskoht pakub samuti „linnapõllundussaaduseid”.

Agropolise kontseptsioon töötati välja lahendusena väljakutsele, mille esitas NASA Amesi teaduslinnaku juures tegutseva interdistsiplinaarse Singulaarsuse Ülikooli korporatiivarenduse asepresident Rob Nail.

Nail tegi ärispetsialistide töörühmale ülesandeks välja nuputada, kuidas toota toiduaineid kohapeal ilma vajaduseta põllumaa järele. Töörühma veebileht sedastab, et koostöös kosmoseagentuuriga NASA loodetakse hüdropoonilised süsteemid varustada uuenduslike andurite ja robotseadmetega, selgitada välja, millised geneetiliselt modifitseeritud organismid kontrollitud kasvukeskkonnas kõige paremaid tulemusi annavad, ning konstrueerida selveaiandi jaoks arenenud valgustite, nt LED-lampide süsteemid.

Agropolise ideed esitleti äsja iga-aastasel uudistehnoloogia-konverentsil Nordic Exeptional Trendshop 2010, mis toimub 3. septembrini Taanis Arhusis.