Saksa uurijad hoiatavad, et kodurobotid võivad osutuda ohtlikuks — eriti terariistadega relvastatult, vahendab The Daily Telegraph.

Uurimaks, mis juhtub, kui terava esemega — näiteks noa või kruvikeerajaga — töötav robot kogemata inimest tabab, programmeerisid Saksamaa Wessligi atmosfääri- ja kosmoseuuringute riikliku keskuse teadlased mitmesuguseid riistu hoidva mehaanilise käe lööma mitmesuguseid inimkude matkivaid materjale.

Robot pussitas ja augustas silikoonikäntsakat, seajalga ja isegi ühe vabatahtliku inimkatsealuse kätt, tekitades kahjustusi, millesugused võivad kujuneda surmavaks, teatasid teadlased.

Seepeale konstrueeris töörühm põrketuvastussüsteemi, mis nende sõnul suuresti kahandab võimalike vigastuste määra. Turbesüsteem rakendab andureid, mis teatavad robotile, et too on tabanud uut materjali, mispeale liikumine lakkab.

Ehkki varem on uuritud suurte robotitega kokku põrkamise ohte, on nüüdne uurimus usutavasti esimene, mis keskendus lõikehaavade ohule.

Sami Haddadin, Alin Albu-Schaffer ja Gerd Hirzinger esitlesid tulemusi möödunud neljapäeval elektri- ja elektroonikainseneride instituudi IEEE rahvusvahelisel robootika- ja automaatikateemalisel konverentsil Alaskas Anchorage’is.