Ilmselt emale ja lapsele kuuluvad kiviaegsed kondid leiti Põhja-Iisraeli suurima linna Haifa lähistelt 9000 aasta vanusest külast, vahendab
.

Jäänustel märgati tuberkuloosile iseloomulikke kahjustusi ning hilisema põhjaliku uuringu käigus tuvastasid Londoni ülikooli (UCL) ja Tel-Avivi ülikooli teadlased tiisikust põhjustava mükobakteri DNA.

„Avastuse juures on kõige hämmastavam, et haigustekitaja on kahtlemata inimlikku päritolu,” ütleb dr Helen Donoghue,” märkides, et seniste teooriate kohaselt kandus tuberkuloosipisik loomalt inimesele üle alles pärast seda, kui inimene asus loomi kodustama. „Ent ilmneb, et inimene ja tuberkuloos on olnud omavahel kauem seotud.”

Samuti tehti kindlaks, et luudelt leitud haigustekitaja DNA-l on puudu mõned osad, mis on iseloomulikud tänapäeva tiisikusebakterile. Teadlaste sõnul aitab 9000 aasta vanuse DNA edasine uurimine välja selgitada, kuidas on bakter aja jooksul muutunud ning milliseks võib muutuda tulevikus.

Maailma tervishoiuorganisatsiooni (WHO) andmetel sureb iga päev maailmas tuberkuloosi üle 5000 inimese. Eestis registreeriti 2007. aastal 400 tuberkuloosi juhtu.

Tuberkuloosihaigust põhjustava bakteri Mycobacterium tuberculosis avastas 24. märtsil 1882. aastal dr Robert Koch. Mükobakterid levivad peamiselt õhk-piisknakkusena.