Esialgu vaid fundamentaalfüüsikas oluline teadmine võib tulevikus avada tee praegusest tuhat korda väiksemate mikroskeemide loomiseks, vahendas
.

Saksa teadlased tegid 15 aastat tagasi Göttingeni ülikoolis katse, kus saadi ülivoolavasse olekusse viidud heelumitilkadel optilised omadused, mida ei osatud kuidagi seletada. Ülivoolavatel tilgakestel pole üldse viskoossut ehk siis andes ülivoolavale vedelikule liikumishoog, siis see liikumine jääbki ja kunagi ei kustu.

Tänavu augustis avaldasid aga Tartu ülikooli füüsikainstituudi teadlased Vladimir Hižnjakov ja Imbi Tehver artikli, kus tõestasid midagi üllatavat. Ülikooli vanemteadur akadeemik Vladimir Hižnjakov ütles, et nende teooria järgi tuli esmakordselt otseselt väikese molekuli spektrist välja kvantvedeliku aatomite nullenergia.

Nullenergia võib osutuda oluliseks tulevikutehnoloogias, näiteks aatomlaserite juurutamisel, sest erinevalt optilistest laseritest on aatomlainetel tuhat korda väiksem lainepikkus, mis võimaldaks teha näiteks aatomite suuruseid kiipe.

"On võimalik lahutusvõimet suurendada tuhat korda, mis tähendab, et sama pinna peal võib teha tuhat korda tuhat elementi rohkem," selgitab Hižnjakov.