Tšillipipar aitab alandada vererõhku

 (1)
Tšillipipar aitab alandada vererõhku
AP/Scanpix

Kellele kõrge vererõhk muret teeb, võib abi saada tšillipiprast. Hiina teadlaste värskest uurimistööst selgub, et kapsaitsiin, tšillipipras sisalduv suud kõrvetavalt terava maitsega aine, laiendab veresooni.

Zhiming Zhu Chongqingis asuvast Kolmandast sõjaväelisest meditsiiniülikoolist väidab, et kõrget vererõhku soodustavate geenidega rottidel alandab regulaarne kapsaitsiini söömine vererõhku, vahendavad ERR teadusuudised.

Kapsaitsiini toimel suureneb veresoontes lämmastikoksiidi tase ning on teada, et lämmastikoksiid kaitseb veresooni põletiku ja muude hädade eest.

Kapsaitsiini mõju vererõhule on sedastatud varemgi, aga senised uuringud on keskendunud selle aine lühiajalisele tarbimisele.

Kas tulemusi saab rottidelt ka inimestele üle kanda, peaks selguma epidemioloogilisest analüüsist.

Üht-teist võib aga ehk järeldada juba sellestki, et Kirde-Hiina elanike seas esineb kõrget vererõhku rohkem kui näiteks Edela-Hiinas, kus armastatakse süüa väga vürtsikaid toite.