Steen Stender ja ta kolleegid Kopenhaageni ülikoolist võtsid vaatluse alla 16 Euroopa Liidu maad ja mõõtsid 2005. aastal ja uuesti 2009. aastal üle seal saada olnud kiir- ja valmistoitude transrasvasisalduse. Kokku analüüsiti portsjonite kaupa friikartuleid ja kananagitsaid, pakkide kaupa paismaisi, kümneid ja kümneid koogi-, küpsise- ja vahvlipalasid, vahendab ERR Teadus.

Vaadati, mitu grammi transrasva oli keskmiselt sajas grammis uuritud toidus. Selgus, et kui 2005. aastal jäi see protsent Lääne-Euroopa maades 20 ja 30 vahele, siis 2009. aastal oli see sealkandis juba märksa väiksem ja näiteks Saksamaal, Prantsusmaal ja Britannias lausa alla 2 protsendi.

Idapoolsetest maadest hõlmas uuring Poolat, Tšehhi Vabariiki, Ungarit, Rumeeniat ja Bulgaariat ning neis maades oli transrasvaprotsent aastal 2005 üle 30, aga ka 2009. aastal jäi Poolas-Tšehhis-Ungaris veel 10 ja 20 vahele. Seda on ajakirjas British Medical Journal avaldatud uuringu autorite arvates ikka veel paljuvõitu.

Eestis seda uuringut ei tehtud. Meil on siiski transrasvhapete sisaldust uuritud võis ja margariinis ja nagu Maaülikooli teadlane Merike Henno 26. augustil saates Labor ütles, neis Eestis müügil olevais toiduaineis on see sisaldus märgatavalt vähenenud.